Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skajten lever upp på Rädsjön

Annons

När intresset för att åka långfärdsskridsko tog fart i Ovansiljan, blev ett av arrangemangen Orsa Skajten.

- I tre år har tävlingen legat nere, men nu blåser vi liv igen i den och kör Orsa Skajten som ett motionsarrangemang på Rädsjön i Grönklitt, berättar entusiasten Anders Therén.

Han hoppas att minst ett par hundra långfärdsåkare infinner sig på Rädsjön på nyårsafton. Då har arrangörerna Orsa- Grönklitt AB och skridskoföreningen Orsa 200K ordnat det festligt kring banorna på sjön.

- En tanke med Orsa Skajten är att ordna något roligt för Grönklitts gäster, men lika välkomna är alla och envar som vill åka skridskor, säger Anders.

Banan på Rädsjön är 2,5 kilometer lång.

- Vi kommer att göra det trevligt med marschaller och glögg längs banan för motionärerna. Dessutom får varje åkare en lott för varje varv de åker och vid målgång sker det en dragning i lotteriet.

Orsa 200K kan också presentera en nyhet för året; ett EU-projekt kallat "Skridsko på väg".

- Vi fick ett EU-bidrag och har satsat detta på en täckt släpvagn som vi inrett och fyllt med 60-70 par skridskor.

- Anledningen är att vi förra året upptäckte att allt fler turister och boendeanläggningar frågade om skridskouthyrning. Med släpvagnen kan vi åka ut på sjöar, till hotell eller dit en grupp vill att vi ska komma.

Inom kort kommer Orsa 200K att lansera en fond gentemot företag och privatpersoner.

- Vi kallar fonden för Isbiten. Namnet är dubbelbottnat och syftar till att man är biten av is.

- På den vägen försöker vi hitta nya vägar till finansiering av verksamheten. Hittills har Mora och Orsa kommuner plus Vasaloppet hjälpt till ekonomiskt, men det blir allt svårare för kommunerna att få loss pengar. Därför måste vi hitta nya sätt att få fram pengar och hoppas att företag och ortsbor, som nyttjar banorna, hjälper till med pengar. I första hand ska de användas till att hålla banorna i skick, men i början kan viss del nyttjas till att dra igång olika arrangemang, berättar Anders Therén.

I dag har Orsa 200K hunnit med att få igång banorna på Räd-sjön, Saxviken i Mora och en kortare slinga på Orsasjön.

- Nu ser vi fram mot tre månader med förhoppningsvis fin skridskoåkning. Intresset verkar också öka stadigt. Bland annat har vi uppgifter om att de holländska bokningarna är fler än tidigare år och på hemmaplan är intresset fortfarande stort med många förfrågningar.

På riksplanet har Orsa 200K också fått in en skridsko sedan Joep Meens valts in i Svenska skridskoförbundet som ordinarie ledamot.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons