Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skäggiga frisörer i Lurbo

Annons

"Joll" sade grannarna om gruppens gamla namn. Så Cable Connection blev Lurbo stompers.

Vi träffas i själva Lurbo, en liten skyltlös by i norra delen av Falu kommun. Här bor Jonas Eklund och när han går för att hämta kaffe passar Lars Bylund på att dela ut beröm.

- Jonas är grym på att skriva svenska texter. Han ger sig inte förrän det är helt rätt. Tänk vad mycket han kastar i papperskorgen, sådant som vi tycker är hur bra som helst. Han är ett språkligt kraftverk, säger Lars Bylund som började i gruppen för fyra år sedan. Övriga har hållit på i 17 år.

De är den barbershop-kvartett som hållit på längst i landet. Varför då?

- Ja, det undrar jag med. Det bottnar i att vi har så barnsligt roligt tillsammans, säger Jonas Eklund.

- För mig är det här med stämsång nedärvt. Jag mår bra av det, säger Vins Hans Björkman.

På scenen är de gamla gubbar med stela leder. I verkligheten klarar de sig fortfarande utan käpp.

Gänget gillar att spexa - joll, larv och fjant kallar de det. Publiken är nästan alltid med på noterna. Även om det hänt att fina herrar suttit utan att röra en min så är de mer vana att mötas av skratt, för scen-glädje är smittsamt.

- Ibland sitter någon med nollställt uttryck en hel föreställning. Men det brukar vara den personen som verkligen har lyssnat på sången och som kommer fram och berömmer efteråt. Och det värmer. Vi bemödar oss om att det ska låta bra om kvartettsången också, säger Lars Bylund.

I snitt hade de två spelningar i veckan förra året. Sjungandet skulle kunna vara en proffskarriär, men de har alla ett "riktigt" jobb till vardags.

- Vi har aldrig gjort reklam för oss. Jag tror det spontana och roliga skulle försvinna om vi blir tvungna att jaga jobb, säger Jonas Eklund.

De börjar snacka om entréer de minns. Åkandes i amerikanare och traktorer, roendes i ekor, skuttandes genom filmdukar... En av de roligaste var när de fick skida först i mål när Vasaloppet fyllde 75. Då blev Binge Grönoset förste norrman som kom först i Vasaloppsmålet.

Han fick också äran att säga "hördu, flytt på dig" till kungen som skulle inviga världsarvet. Då var gänget gruvarbetare.

- En gång blev vi nästan utkastade från ett bröllop. Vi gick där och bägla och toastmastern visste inte att vi skulle komma. "Det här är privat" sade han, berättar Binge.

Han är den som sköter snacket på scen. Kamraterna berättar om hans imponerade förmåga att få till det, trots noll koll.

På turné far de i personbil, med enkel ljudanläggning i bagaget. 25 mil bort är en maxgräns. Men det har även blivit turnéer till England, Holland och Irland. De två första veckorna i november är det dags för USA. Då hänger Film i Dalarna också med. De håller på att spela in en dokumentär om gruppen.

I helgen hade de två bröllop och ett 75-årskalas. Vid en av festerna måste de kasta käpparna och sjunga i frack.

- När vi ska vara seriösa, då får vi verkligen göra oss till, säger Lars.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons