Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skagen kommer till Mora

Annons

Enligt Zornmuséets chef, Birgitta Sandström, blir det den största utställningen med Skagenmålarna i Sverige någonsin.

- En "once in lifetime"-upplevelse, anser Birgitta Sandström

- Det handlar om många av huvudverken på repektive museum, bekräftar Annette Johansen.

Hon är chef för Skagens museum och tillsammans med intendenten, Mette Jensen, presenterar hon planerna när tidningen gör ett besök på muséet på orten längst upp på Jyllands nordspets.

Zornmuséet ska under tre månader fyllas av stora oljemålningar på duk gjorda av målarna från Skagenskolan med namn som bland annat Peder Severin Kröyer, Michael och Anna Ancher samt svensken Oscar Björck. Konstnärer bakom kända verk som skildrar fiskarbefolkningens vardagsliv och det ljusa sommarlandskapet på Skagen.

I utbyte skickas Zorns världsbekanta akvarellmålningar samt oljor såsom Vallkullan och stora porträtt till Skagen. Zorns speciella vattenmotiv lär bland annat intressera besökarna på Skagens museum.

Utställningarna äger rum under mars till juni nästa år. Invigningar av respektive begivenhet sker med en veckas mellanrum.

Enligt Annette Johansen är det första gången två muséer av den här stora digniteten genomför ett sådant omfattande utbyte.

I början av året träffade Annette Johansen, Zornmuséets chef, Birgitta Sandström, vid en vernissage för en nordisk konstutställning i Lausanne i Schweiz. Efter gemensamma tankar om samarbete kom Birgitta Sandström med idén om ett utbyte av de stora verken.

- Fördelen med ett utbyte mellan Zorn och Skagen är den gemensamma historiska utvecklingen. Det var vid förra sekelskiftet som konstnären Anders Zorn och Skagenkolonin parallellt hade sin storhetstid, fortsätter Annette Johansen.

Den unika utbytet bär bland annat en förhoppning att visa Skagenmålarnas produktion för den regionala publiken i Dalarna och Zorns konst för de danska konstälskarna.

Det är tio år sedan Skagens museum senast lånade ut sina stora verk till Sverige och det var till en nordisk utställning i Göteborg.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons