Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadestånd för kopiering

Annons

Det var lärarnas riksförbund, LR, som slog larm om kopieringen. En av lärarna, som dessutom har ett eget företag, hade kopierat läroböcker som han gjorde kompendier av. Dessa sålde han sedan till elever som enligt LR fick den uppfattningen att det var Komvux de köpte av.

Enligt LR har läraren hållit på med kopieringen i minst tre år och enbart förra året tjänade han över 40 000 kronor på det. LR påstod också att kopieringen skett på skolan utan att den fick den gängse ersättningen på 50 öre per kopia.

Enligt LR kunde lärarens kopiering också handla om brott mot upphovsrätten om han inte hade avtal med dem som gett ut böckerna.

Och det är det också anser advokat Hans-Erik Andersson i Sundsvall. Han är ombud för DataPower Learning Svenska AB.

Enligt Hans-Erik Andersson har läraren kopierat fyra kapitel om cirka 50 sidor ur en av DataPowers böcker som bolaget har upphovsrätten till.

Eriksson hävdar i ett brev till Komvux att detta är brottsligt. Han anser också att Komvux, som har ansvar för den kopierande läraren, är skyldig att betala skadestånd till DataPower för den skada bolaget drabbats av.

Någon skadeståndssumma är inte preciserad ännu.

- Det är mycket svårt att för dagen beräkna ett skadestånd då omfattningen av lärarens verksamhet ännu inte är klarlagd, säger Hans-Erik Andersson.

Hans brev ska därför i ett första skede ses som en begäran om att få veta kommunens inställning i frågan.

- Och jag förväntar mig ett svar. När jag fått det får vi se hur vi går vidare, säger Hans-Erik Andersson.

Och ett svar ska ha få uppger skolstyrelsens ordförande Stig Johansson, m.

- Men först får vi ta upp en diskussion internt om saken och koppla in kommunens jurister på den, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons