Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skådespel vid Hovran

Annons

Den som på söndagens morgon klev ur bilen på parkeringen vid Nibbletornet möttes av en kör av fågelsång. Någon folkrusning till fågeltornet var det inte fråga om utan fågelskådare droppade in lite då och då.

Hovranområdets ornitologiska förening har verkligen något att skryta om i anläggningen. Mångfalden av fågelarter är stor i det natursköna området och det nya fågeltornet i Nibble är tillgängligt för alla.

Jan Hansson har inga problem att ta sig fram med sin rullstol.

- Jag var här mycket som grabb, det är roligt att komma tillbaka hit och titta, säger han.

Peter Sennblad i föreningen berättar att de fått bidrag och att de ska satsa på att förbättra informationen om de olika lokalerna i Hovran.

- Vi ska sätta upp stora informationsskyltar vid knutpunkterna och skyltar med speciell information vid de olika lokalerna, säger han.

Olika bygdeföreningar är kontaktade och de kommer att bidra med information om bygden som lokalerna ligger i.

En rad olika fågelarter hade skådats under morgonen, grönben, tofsvipa, storspov, fiskgjuse, ormvråk, grå flugsnappare, gul ärla och häger.

Under söndagen blev fågeltornet också ett forum för socialt umgänge. Allt mellan himmel och jord hinner avhandlas och det är nära till skrattet. Tommy Samuelsson som sköter korvgrillen nere på marken ropar plötsligt till och alla på tornet tystnar när en mäktig havsörn svävar fram över Hovran.

Det är en fascinerande syn även för den som inte har stort intresse för fåglar. Ulla Jansson säger sig inte vara så kunnig på fåglar. Ändå ses hon ofta vid tornet.

- Jag har bott i Nibble i 50 år och gläds mycket över fågeltornet. Jag tar en daglig promenad hit och njuter av utsikten.

Hovran bjuder också på annat. Tommy Samuelsson har sett en art av padda som han inte känner igen.

- Den var orangefärgad med två mörka ränder på ryggen.

När tidningens utsände går till bilen simmar en fågelfiende förbi i vattnet, en mink.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons