Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadegörelse tar resurser från annat

Annons

I snitt anmäls mer än ett fall av skadegörelse varje dag, året runt till polisen i Ludvika. Under sommarmånaderna accelererar ofoget. Det handlar om sönderslagna fönster, nedklottrade fasader och saboterad utrustning.

En stor del av detta drabbar kommunens egendom och därmed får skattebetalarna stå för kalaset.

- Tekniska kontoret räknar med en viss mängd skadegörelse. Men blir det för mycket får man stryka andra saker i budgeten, säger Börje Karlsson.

Kommunens försäkringar hjälper föga; självrisken är så hög att de inte täcker de enskilda fallen.

- Nyckeln är information i skolan, samt bevakning. Det gäller tyvärr också att statuera exempel och ta fast exempelvis klottrare.

Problemet är polisens bristande resurser - i båda fallen. Sällsynta polispatruller minskar risken att bli upptäckt och det informationsarbete polisen hade i skolor har enligt Karlsson upphört.

- Det gäller att få ungdomarna att inse att de bara förlorar på att förstöra.

Den kortsiktiga bilden säger att kostnaderna nästan fördubblats från 2003 till 2004. Men det är siffror som går upp och ner. Vad Börje Karlsson däremot tycker sig se, är en viss ökad brutalitet.

- För någon vecka sedan hade vi en anlagd brand i Högbergsskolan. Det blir grövre och grövre som allt annat i samhället. Så nu föreläser räddningstjänsten i ämnet.

Kommunen utreder nu planerna på en legaliserad klottervägg och satsar på bättre bevakning från vaktbolag.

Ytterligare en åtgärd är ett nytt datasystem till hösten, där varje förvaltning kan dokumentera skadegörelsen. I slutänden får kommunen en aning om vilka områden som är mest utsatta och därmed var och vilka åtgärder ska sättas in.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons