Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadegörelse fortsätter vid busstationen

Annons

- Två större och en mindre ruta krossades under helgen. Detta kostar oss närmare 15 000 kronor. För några veckor sedan pangades fönster för 20 000 kronor.

- Vi känner oss maktlösa men det första vi kan göra är att stänga igen helt under helgerna. Jag kommer med det snaraste att ta kontakt med fastighetsägaren Dalatrafik och föreslå en total helgstängning, förklarar Hans Bergström.

Om så blir fallet stängs vänthallen på fredag klockan 17.00 och öppnas sedan inte före måndags morgon.

- Det är tråkigt, men vad ska vi göra? frågar sig Bergström. Vänthallen är under årets kallare del ett populärt tillhåll för missbrukare.

Trots gällande rök- och alkoholförbud sitter dessa människor helt öppet och trotsar lagar och bestämmelser.

- Det är tragiskt, säger Britt-Inger Lindkvist, som har sitt dagliga arbete i den bortre delen av vänthallen.

- Våra passagerare törs inte att gå in i väntsalen och då är det något fel. Det är dessutom helt fel att vi ska behöva agera som någon social inrättning.

Lindkvist anser att kommunens ansvariga inte gör ett dyft för att lösa problematiken.

- Så är det och om det vore motsatt så kunde man visat detta. I andra kommuner har man gjort kojor centralt där missbrukare kan träffas utan att behöva störa övriga samhällsmedborgare.

Hon hävdar att det finns exempel på där kommuner i landet har löst sina problem genom att just ge missbrukarna värmekojor.

Vajktbolaget Securitas gjorde i fjol runt 700 besök i vänthallen. Vid 350 av dessa förekom avhysning.

Förutom rök- och alkoholintag, krossade rutor så har det även förekommit mopedkörning (!) och skatebordsåkning i vänthallen.

- Helt sanslöst, inflikar Hans Bergström. Vi har inte en chans att kontrollera vänthallen hela dagarna. Hade vi haft en övervakningskamera skulle förutsättningarna ha varit bättre.

- Tyvärr har Dalatrafik fått avslag på sin ansökan om en övervakningskamera. Vi har oerhört svårt att förstå länsstyrelsens motivering till beslutet, understryker Hans Bergström.

Den personliga integriteten skulle kunna störas, hävdade länsstyrelsen.

- Löjligt! Tar man inga hänsyn till alla passagerare som störs av folk som inte har i vänthallen att göra. Jag hoppas verkligen att de ansvariga tänker om i frågan, vädjar Bergström.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons