Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska stoppa terrorister

Annons

Magnus Cedergren på Vinnova säger att man inom en vecka fattar beslut om Samarkand/HVV:s ansökan om närmare en halv miljon till förstudien.

- Vi har gett besked om att de får stöd även om inte alla papper är klara ännu. Vi planerar att gå ut med ett pressmeddelande om detta, säger Cedergren som för dagen inte kan uttala sig om forskningsprojektet tilldelas hela beloppet.

Projektet heter formellt "Electromagnetic terrorism - power transmission and distribution systems".

- Vi är jätteglada åt det här, säger HVV:s forskningschef Magnus N Olofsson som säger att förstudien är en del i en mycket stor forskningsinsats inom ramen för EU:s sjunde ramprogram som man kommer att söka stöd ur i maj i år.

- Pengarna ska ta fram själva förslaget till vårt stora forskningsprojekt som ska formeras inom hela EU. HVV tar initiativ till detta forskningsprojekt tillsammans med Uppsala Universitet, Saab Communications, ABB, totalförsvarets forskningsinstitut - FOI, Emicon och institutet PFI i Vilnius. PFI är erkänt duktiga på givare som kan mäta de impulser - elektromagnetiska vågor - som vi ska sätta stopp för.

- Det har tidigare forskats en del inom området men inte med det djup vi ska göra. Vi ska ta fram skydd som gör stationerna immuna mot eventuella terroristers elektomagnetiska vågor, berättar Magnus N Olofsson.

I ansökan till Vinnova har HVV nämnt ett par kända hotbilder. Dels kärnsprängningar på hög höjd med avsikt att skapa dessa vågor och dels mobila kraftgeneratorer som kan alstra sådana kraftiga elektriska impulser.

- Om någon skulle få för sig att skada samhället så finns det känsliga kraftanläggningar som behöver skyddas och man skulle också kunna ställa till stor skada om man får för sig att skada samhället när kraftsystemen är som hårdast använda, säger Olofsson

BO JOFFER

Mer läsning

Annons