Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska stoppa chefskarusell

Annons

Det hårt kritiserade kommunfastigheter har haft svårt att arbeta. Cheferna har avlöst varandra och andra delar av kommunen är inblandade i verksamheten. Flera borgerliga politiker kräver en utredning och Ulf Elgemyr, fap, såg helst en sammanslagning med Kopparstaden.

Gång efter annan har det stormat rejält kring kommunfastigheter som fått ta emot en hel del kritik. Det har också varit svårt att få någon kontinuitet på chefssidan då det varit hög omsättning på fastighetscheferna. Men det är egentligen fel att kritisera kommunfastigheter på det sätt som gjorts, anser Ulf Elgemyr.

- Förvaltningen har ibland råkat hamna i situationer den inte råder över, säger han.

Grunden till problemen är i stället ett systemfel anser han tillsammans med Bo Jönsson, m, Lars-Erik Måg, fp, Håkan Norén, kd och Olle Holmkvist, spi.

De räknar i sin gemensamma motion upp ett antal sådana fel.

Kommunfastigheter lyder direkt under kommunstyrelsen som är så överlastad att den kanske inte har tillräcklig kännedom om verksamheten. Totalt förvaltar kommunfastigheter 450 000 kvadratmeter vilket är ungefär lika mycket som Kopparstaden förvaltar.

Kommunfastigheter har ett lönsamhetskrav på sig som i stället kanske borde vara ett effektivitetskrav. Kommunfastigheter har inget tillräckligt tydligt uppdrag och beslutsvägarna är långa och krångliga. Ingen känner något tydligt ansvar och man skyller misstag och förseningar på andra.

Kommunfastigheter har ingen egen driftspersonal utan fastigheterna sköts av kommunservice. Det finns inte heller några befogenheter att ställa krav på hyresgästerna att de är sparsamma och försiktiga.

Kommunfastigheter har i uppdrag att sälja obehövliga fastigheter men ansvaret för försäljningarna ligger på stadsbyggnadskontoret som inte har tillräckliga resurser.

Det måste bli en annan tingens ordning anser de borgerliga politikerna och kräver en utredning så förhållandena blir ordentligt genomlysta. De ger också ett antal förslag på sådant som bör undersökas.

Ett alternativ är att kommunfastigheter blir en egen förvaltning med egen politisk styrning och ett tydligt uppdrag och ansvar.

Ett annat är att kommunfastigheter fortsätter som i dag men ges en egen driftsavdelning och befogenheter att avveckla fastigheter som inte kommunen behöver.

Ett tredje alternativ är att kommunfastigheter slås samman med Kopparstaden. Det är den lösningen som Ulf Elgemyr förordar.

- Det är inte bra att två av kommunens organisationer jobbar med samma sak. Här finns samordningsvinster att göra. Men en utredning får visa vad som är bäst, säger han.

KATARINA RUDBECK

023-935 57

katarina.rudbeck@falukuriren.se

Mer läsning

Annons