Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska regeringen avskaffa jordbruket?

Annons

Bojkottuppmaningen av bur-ägg. Först vill jag deklarera, att jag verkligen unnar hönsen det bättre utrymme som de får i till exempel de godkända större burarna. Men varför bara bojkotta ägg från svenska höns i de gamla burarna. Kasserade gamla svenska hönsburar har till exempel köpts billigt av finska hönsfarmare. Nu kan de sälja äggen billigare här.

Varför ska inte svenska företag få konkurrera på samma villkor som utländska konkurrenter. När EU snart kommer med regler om hönsburar, vad händer då med de svenska äggproducenterna som varit laglydiga och bytt burar?

Vi har en jordbruksminister som välkomnar all utländsk konkurrens. Detta i sin egenskap av konsumentminister. Men hon ger inte svenskt jordbruk möjlighet att konkurrera på lika villkor. Svenska bönder har dieselskatt som är mycket högre än i övriga EU-länder. Sverige är ensamma om skatt på gödning. Skatterna skulle kunna försvaras om de andra länderna också hade dem. Lyckas regeringen avskaffa det svenska jordbruket med samhörande djuruppfödning så har den också avskaffat mångfalt fler arbeten i till exempel livsmedelsindustrin, plus alla företag som levererar varor och tjänster till jordbruket.

Ska kommande generationer ha möjlighet att få se öppna landskap? Om åkrarna får växa igen, vad finns det då kvar i till exempel Dalarna för turisterna att se? Möjligen fjällvärlden.

Rolf Sjögren

Mer läsning

Annons