Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska Posten avvecklas?

Annons

Det kan bli några av konsekvenserna när Posten planerar vidare för framtiden. Seko-facket rasar och undrar om hela verksamheten ska avvecklas. I Ludvika känner många medlemmar oro för sina jobb.

Upprinnelsen till turbulensen är, enligt vad NLT erfar, ett konsultuppdrag som utan fackets vetskap har igångsatts av postgeneralen Lennart Grabe i Stockholm. Av en händelse har ett förslag till en ny framtidsplan råkat komma till Sekofolkets kännedom via en person som läckt utanför den inre kretsen. En tvisteförhandling är redan begärd.

- Det här kan inte Grabe och grabbarna bestämma själva, dundrar Björn-Åke Ygemar, ombud för Seko Posten i Ludvika och tillika ledamot i styrelsen för klubb 606 Dalarna med kontor i Borlänge.

- Staten som ägare har ett ansvar och dessutom finns det en postlag som måste följas. Tänker de införa varannandagsutdelning måste det i så fall till en lagändring.

Kraftigt försämrad glesbygdsservice, läs lantbrevbäring, och brevbäring i tätorter endast varannan dag är två åtgärder som befaras kunna få svåra konsekvenser för Västerbergslagen, för såväl Postens personal som allmänheten.

- Här har vi ju jättemycket lantbrevbäring och stora distrikt. Vi åker många mil varje dag, berättar Ygemar som har full förståelse för att de planerade åtgärderna skapar olustkänslor hos många.

- Det är klart att folk blir oroliga även om det fortfarande bara är en idé från Grabe. Varje förändring eller risk för förändring skapar oro och för en del är det här något mycket allvarligt, fortsätter han.

Han påminner i sammanhanget att många valde att sluta sin bana hos posten när den så kallade nya posten infördes helt nyligen.

- Ett antal valde att gå till omställningsorganisationen i stället för att vara kvar.

Per-Åke Oskarsson, serviceområdeschef för Posten i södra Dalarna hade på onsdagen ännu inte fått några direktiv från högre ort och sade sig inte ha några som helst uppgifter om framtidsplanerna.

- Jag tror inte det är så allvarligt som det verkar. Men när vi får besked kommer vi naturligtvis att gå ut och informera allmänheten om detta.

Mattias Geijerstam, presschef på Posten centralt i Stockholm, bekräftar att det pågår ett utredningsarbete där man tittar på olika utvecklingsscenarion.

- Vi ser över verksamheten och vänder på alla stenar.

NLT har även sökt postcenterchefen i Ludvika, Thomas Fredriksson, som på onsdagen befann sig på en viktig konferens och därmed inte kunde stå till medias förfogande.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons