Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska mark kunna "stjälas

Annons

Den 16 juni ska riksdagen ta beslut om den så kallade ledningsrättslagen.

Med anledning av denna lag, fick tidningen en insändare från "Jan och Marie". Tidningen lät deras fråga gå vidare till Dalarnas riksdagsledamöter.

Vi skriver detta öppna brev med anledning av att du har fått ett förtroende från oss väljare, att representera oss i Riksdagen.

Nu stundar beslut om ändringar i ledningsrättslagen som innebär att mark kan tas i bruk, "stjälas", av kommersiella intressen vars verksamhet starkt kan ifrågasättas.

Vi har redan ett fungerande telekommunikationssystem - GSM. Ändringen av ledningsrättslagen gör det möjligt för telekomindustrin att med lagens hjälp kunna stjäla mark från fastighetsägare till sina mastbyggen. Vilken annan bransch kan bära sig åt så?

Än värre är att den som blivit av med sin mark, ändå kan bli ersättningsskyldig genom skadestånd på grund av grannars sänkta fastighetsvärden eller påvisad ohälsa genom strålning.

Den som inte vill ha en mobilmast på sin mark/fastighet måste ha rätt att säga nej. Äganderättsprincipen sätts annars ur spel. Vi anser att detta är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Detta är knappast försvarbart i ett demokratiskt Sverige.

Vi vill veta om du kommer att rösta för eller emot ändring av ledningsrättslagen den 16 juni.

Jan och Marie

Mer läsning

Annons