Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska fixa flyt i vattendragen

Annons

I går anslog kommunstyrelsens allmänna utskott 300 000 kronor till en konsult som ska göra en miljökonsekvensbeskrivning.

Den ska sammanfatta alla utredningar kring Svärdsjövattendragen, som börjar i Amungen och flyter ut i Runn.

Längs sträckan finns en mängd sakägare och 74 dammar, en del kopplade till kraftverk. När vattenflödena är höga finns det flaskhalsar som inte klarar stora mängder, den mest kända går i krok kring Hedens by i Yttertänger. Där funderar man nu på muddring eller högre vallar för att kunna släppa ut mer än 25 kubikmeter i sekunden i trängda lägen. Redan nu har man vallat in av vattentäkten vid Höganäsbadet i Svärdsjö och fixat en mängd backventiler i avloppssystemen längs vattendraget.

- Vi ska försöka sy ihop en helhet och en förutsätttning är att vi enar motstående intressen. Jag är övertygad om att vi lyckas, säger kommunens säkerhetsansvarige Jan-Åke Holmdahl

Miljökonsekvensbeskrivningen ska leda till åtgärder som hindrar nya översvämningar. Den ska också kunna ligga till grund för diskussioner om nya vattendomar och kring vattenreglering.

- Det är inte kul med lågt vattenstånd när man bor vid Amungen och Balungen, säger Jan-Åke Holmdahl som ser en viktig uppgift i att ta hänsyn till de boendes syn på dämningsproblematiken.

Det har redan varit samrådsmöten och det blir nya i höst. Efter inventering ska rapporten vara klar i november.

Då ska det också finnas en handlingsplan för kommunfullmäktige att ta ställning till.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons