Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska det dröja ytterligare 50 år?

Annons

En nypublicerad studie av docent Olle Johansson på Karolinska institutet och Örjan Hallberg visar att utbredningen av hudcancerformen malignt melanom har ett tydligt samband med införandet av FM-radiosändarna i Sverige på 1950-talet.

Slutsatsen av studien är att påverkan från elektromagnetiska fält stör kroppens förmåga att självläka cellskador uppkomna av exempelvis UV-strålning (solbränna).

Studien är publicerad i den vet-enskapliga tidskriften Medical Science Monitor.

Ska det dröja ytterligare 50 år innan vi ser sambanden mellan dagens sjukdomsbild hos svenska folket och nya källor som ökat vår exponering för elektromagnetiska fält?

Sedan FM-radio infördes har vi fått tv, NMT-, GSM 900- och GSM 1800-näten och just nu håller vi för fullt på att begåvas med 3G-nätet. Vi har också DECT-telefoner och blåljusmyndigheternas kommunikationssystem med det nya Tetra på gång. Vi har WLAN och Blåtand inbyggt i olika elektron-iska produkter. Alla med det gemensamma syftet att möjliggöra trådlös kommunikation.

Jag kan se nyttan av de funktioner som de flesta av dessa system medför. Men det är dags att se den nyttan i ljuset av den negativa hälsopåverkan de också medför. Forsknings-resultaten finns!

Nu är det upp till våra beslutsfattare på såväl kom-munal som nationell nivå att fatta mod och dra i nöd-bromsen.

Åsa Carlstein

Mer läsning

Annons