Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska Bodström visa musklerna?

Annons

De exceptionella förhållanden som nu avslöjas inom Kriminalvårdsverket (KVV) bör givetvis innebära att justitieministern, och chefen för KVV, Lena Häll Eriksson, nu har längsta tiden bakom sig i respektive befattning.

Förekommer inga som helst uppföljningar av att beslutade åtgärder (metallbågar för inpasseringskontroll och bevakning av utgående mobilsamtal) satts i funktion?

Justitieministern uttalade den 5 augusti att angivet materiel skulle vara i funktion den 6 augusti. Specifik materiel har tydligen funnits tillgänglig långt tidigare. Varför vänta tills grupper av landets farligaste förbrytare ger sig av?

Justitieministern låter förstå att polisen nu ska avpatrullera områdena utanför landets säkerhetsanstalter. Varifrån ska dessa polisiära resurser tas när antalet poliser redan nu inte klarar av sina arbetsuppgifter?

Och hur kommer de intagna, som beslutat sig för att försöka bryta brottsaktiviteterna mot ett annorlunda liv och som under långa år studerat och skaffat sig kvalificerad utbildning och kompetens att behandlas? Justitieministern förefaller ytterst revanschlysten och har säkert behov av att visa att han har muskler att en gång för alla sätta tjyvarna på plats. Jag anser det vore djupt olyckligt om samhället nu kastar sig över även dem.

När lämnar justitieministern och chefen KVV in sina avskedsansökningar? Enligt svensk praxis behöver de inte befara någon vandring i öknen eftersom befattningshavare av rätta virket alltid får en annan befattning, oftast med löneförbättring.

Bo Lindebert

pensionerad

kriminalkommissarie

Mer läsning

Annons