Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska Bergvik Skog lyckas med största skogsaffären i Norden

Annons

I veckan gick anbudstiden ut i Orklas försäljning av sin skogsdel med skogsbolaget Borregaard Skoger. Skogsinnehavet omfattar 110 000 hektar skogsmark i fyra fylker och 19 kommuner från Hedmark i norr till Sarpsborg söder om Oslo. 80 procent av skogsinnehavet finns i Hedmark i bland annat Trysil på andra sidan riksgränsen.

Borregaard Skoger AS är ett anrikt skogsbolag som fyllde 100 år 2002 och affären är i miljardklassen.

Borregaard Skogers organisation påminner om Bergvik Skog. Bergvik Skogs skogar sköts av Stora Enso Skog och den norska skogen sköts på samma sätt av SB Skog.

Skogsaffären har lett till att olika norska kommuner gör försök att köpa skogen så den inte hamnar i utländsk ägo, bland annat tolv av Hedmarkskommunerna.

Utöver Bergvik Skog så har jämtländska Persson Invest och Södra nämnts. Norska staten har gett klartecken till norska Statskog att lägga bud och utöver dessa så nämns Norges Skogeierforbund, Storebrand Invest, Kommunal Landspensjonskasse som budgivare.

Norska politiker fruktar det svenska budet då priserna på svensk skog ligger 20-30 procent högre än i Norge och en utländsk köpare kan därmed värdera den norska skogskoncernen högre.

Bergvik Skogs nytillträdde vd Elisabet Salander Björklund avböjer att kommentera affären.

Bergvik Skog är en av Sveriges största skogsägare med 2,3 miljoner hektar mark. Bergvik Skog ägs till 43,3 procent av Stora Enso, länsförsäkringar, VWallenbergarnas FAM, SPP och Korsnäs.

Mer läsning

Annons