Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska äldre människor få behålla körkortet?

Annons

- När jag fick hem papperen om att det var dags att förnya mitt körkort som skulle gälla i tio år till, trodde jag knappt att det var sant. Jag fyller snart 85 år. Tänker de på Vägverkets trafikregister sig verkligen att jag, som är 85 ska köra bil till dess att jag blir 95? undrar Aase Johansen i Mora-Noret.

Aase har själv inte kört bil på många år och tror inte att många i hennes egen ålder borde göra det heller.

- Vi reagerar inte lika fort längre om vi hamnar i en situation i trafiken, många har dålig syn och andra kör bil trots en begynnande demenssjukdom. Men ingen törs prata om det, säger hon.

Utom Aase då, förstås.

Hur är det då, egentligen? Finns det någon åldersgräns uppåt för att få behålla körkortet?

- Nej, det finns ingen åldersgräns uppåt. Alla som har körkort idag får, oavsett ålder, blanketter om att förnya körkortet en tioårsperiod, säger man vid Vägverkets kundtjänst.

länsstyrelsen kan dock dra in körkortet för personer som anses olämpliga i trafiken, men det är enligt handläggaren Lillemor Dahlrot vid länsstyrelsen i Falun inte så många körkort som dras in för personer med hög ålder.

- Polis eller läkare kan vända sig till oss om de anser att en person inte längre bör ha kvar körkortet. I bland händer det också att anhöriga hör av sig till oss. Men nog drar sig både anhöriga och läkare för att ta upp frågan, eftersom den är känslig, tror Lillemor Dahlrot.

Enligt Dahlrot finns det i vissa andra länder krav på nytt förarprov vid 70-årsåldern.

Aase Johansen har inga planer på att köra bil framöver. Att hon ändå funderar på att förnya körkortet, har en annan förklaring.

- Det kostar bara 150 kronor att förnya körkortet, medan det kostar 250 kronor att skaffa en ny identitetshandling på banken.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons