Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ska A-poliser jaga bovar och B-poliser ta snattare?"

Annons

Polisförbundet och polisen i Dalarna är kritiska till förslaget.

- Utredningens förslag löser inte det verkliga problemet, säger Dag Wixner, tillförordnad länspolismästare.

- Fler yngre poliser i yttre tjänst är vad vi behöver mest just nu, säger Dag Wixner.

- Vårt största problem är bristen på unga poliser och inte bristen på poliser överhuvudtaget. De unga poliserna skulle kunna ta hand om till exempel störningsproblem under veckoslutet. De flesta av våra poliser är i femtioårsåldern och de klarar inte av det krävande schemat.

Dag Wixner vill hellre att man satsar mer pengar på att få fler poliselever:

- Det är naturligtvis bra med en komplement, men genom att utbilda ordningsvakter mer, löser man inte problemet med åldrande poliser. Dessutom har vi redan ett samarbete med ordningsvakter i Dalarna.

Polisen i Dalarna anlitar ordningsvakterna till danstillställningar, arrestbevakning, brottsplatsbevakning och dylikt.

- De gör sitt jobb på ett bra sätt och det fungerar bra, konstaterar Dag Wixner. Även polisförbundet ogillar förslaget.

- Vi tycker inte om det här. Man ska inte sälja polisverksamheten, säger Olof Norgren, polisförbundet i Falun.

- Som jag har förstått förslaget så ska ordningsvakter bli någon slags B-poliser. De ska placeras där det inte finns poliser. Eller ska B-poliser ta hand om snattare och A-poliser jaga bovar och banditer? undrar Olof Norgren.

- Vi har de bästa poliserna i världen och det är de som ska ta hand om polisiära uppdrag. Folk i glesbygden har rätt till samma service som övriga medborgare.

Inom polisförbundet har man andra förslag på hur man skulle kunna lösa polisens problem.

- Man måste satsa på lokal rekrytering. Vi ska ha poliser som är födda och uppvuxna här och inte vill flytta härifrån, säger Olof Norgren.

- När jag började som polis i Stockholm, fanns det inga stockholmare bland poliseleverna, bara vi lantisar. Efter tio år vill de flesta flytta hem och bilda familj. Då satsade man på att rekrytera stockholmare för att undvika liknande problem i framtiden. Så måste vi göra i Dalarna också.

När det gäller de långa avstånden i glesbygden, tycker Olof Norgren att man kan börja använda andra transportmedel, som helikoptrar.

- Dessutom bör man satsa på digital teknik. I dag använder vi fortfarande papper och penna, vilket innebär att vi måste åka till stationen för att rapportera och lämna bilder. Med bärbara datorer skulle vi kunna åka direkt till nästa brottsplats.

Polisiära ordningsvakter är ingen lösning, utan det blir mer problem, anser Olof Norgren.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons