Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjurberg blir universitetsort

Annons

- Det är jätteskönt, fantastiskt. Verkligen roligt. Diskussioner kring finansieringen med olika parter pågår ännu. Målsättningen är att komma igång med utbildningen i början av januari 2005, säger Carin Andersson.

Fakultetsnämnden vid Örebro universitetet beslutade under onsdagen att Persborgprojektet, Creative Business Management, ledarutbildningen för upplevelseindustrin får universitetsstatus.

Under onsdagen informerade en av representanterna för Creative Business Management, Kalle Moraeus om utbildningen när Samverkansdelegationen hade ett arrangemang i Stockholm, en delegation inom utbildningsdepartementet som arbetar med finansiering av nya utbildningar.

- Vi startar en intensiv period med flera olika marknadsföringsinsatser. Det handlar om en satsning som hela landets upplevelseindustri och kultursektor kan dra nytta av i sin utveckling och förnyelse.

Utbildningen i Rättvik blir en breddad magisterutbildning. För att komma in på programmet krävs examen med minst 120 poäng eller motsvarande utländsk examen med någon inriktning, juridik, ekonomi, musik, konstvetenskap, måltidskunskap, turism, idrott, hälsa, etnologi eller media.

- På det här sättet blandas olika ämnesgrupper och personer med skilda bakgrunder vilket ger en dynamisk utvecklingsmiljö.

- Vi har även etablerat samarbete med flera läroinstitutioner, först och främst med Örebro universitet men också med Högskolan Dalarna.

- Inom Creative Business Management, eller kultur, entreprenörskap och ledarskap, har vi startat forskningsprojekt. Ett av dem handlar om det så kallade svenska musikundret, berättar Carin Andersson.

Bakgrunden till ledarskapsutbildningen som redan genomfört en utbildningsperiod utan universitetsstatus, är att den svenska upplevelsebranschen har ett stort behov av välutbildade ledare. Upplevelsenäringen är mångfacetterad och i första hand har utbildningen i Persborg koncentrerat sig på musikbranschen, både populärmusik och klassisk musik, samt teater, dans, film, mode och sport. Utbildningen omfattar många olika aspekter av upplevelseindustrin bland annat hur korta, intensiva perioder av framgång byts av motgångsperioder och svårigheten att hantera det.

- Sportutövare, musiker, dansare vet att de måste förbereda sig för tider när karriären stannar av. Om vi kan underlätta för människor i dessa branscher kan sannolikt mer att satsa på en karriär inom till exempel musik och dans, säger Carin Andersson.

Och enligt Carin Andersson finns inte tillräckligt med utbildning för människor i ledande funktioner inom upplevelsenäringen och hon anser Persborgprojektet vara en nationell spetskompetens.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons