Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjungargård sjunger ut

Annons

Birger Sjungargård vill avdramatisera det faktum att han får pension och fortsatt att arbeta på samma tjänst.

- Det är ganska vanligt att göra så här. Men det här förfarandet väljer man en form som ger mer pengar mellan 60 och 65 år. Sedan sjunker pensionen. Jag har inte gjort det här av girighet, snarare av tvång, säger Birger Sjungargård.

Enligt honom själv sa han upp sig, eftersom de pengar som prästerna i Svenska kyrkan i 30 år har betalat in till en särskild fond från sina löner, annars skulle frysa inne. När kyrka och stat skildes åt 2000 erbjöds präster födda 1940 att göra ett förtida uttag och Birger Sjungargård tillhör den gruppen präster.

Du har valt att säga upp dig och sedan fortsätta att vikariera på samma tjänst. Var det för att få både pension och lön?

- När du ställer frågan, blir min motfråga om du har hört talas om någon som arbetar utan lön.

Han vill inte kommentera hur mycket han får i pension.

- Det är en fråga som rör min privatekonomi och jag har ingen anledning att svara på den frågan, säger han.

Den tjänst Birger Sjungargård har ett vikariat på har omorganiserats.

När den sista ansökningsdagen för en nya tjänsten inföll, hörde han av sig till Avesta församling och fick då veta att det inte fanns några andra sökanden.

- Det fanns inga andra sökanden med särskild utbildning för tjänsten. Det var det besked jag fick. Efter det dök det upp nya sökanden.

Innebär det att Joel Lundgren inte är kvalificerad för tjänsten?

- Jag har sjukhuskyrkans lägre och högre kurs, dessutom har jag läst en diplomkurs i debriefing. Om en person utan en sådan utbildning anställs, får församlingen bekosta den och det kostar omkring

100 000 kronor.

Varför sökte du tjänsten?

- För att jag varit med och utformat den och vill att det lokala verksamhetsansvaret ska ligga på församlingarna i Säter och Avesta. Det är förverkligande av min folkyrkosyn. Jag sa att jag var beredd att inte söka tjänsten om det inte fanns någon som av personliga eller av familjeskäl behövde den, säger han.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons