Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjunde naturreservatet invigt

Annons

- I morse läste jag mitt horoskop. sade invigningstalare, kommunfullmäktiges ordförande Åsa Björklund.

Horoskopet sa att hon skulle ta vara på andras kunskaper.

- Det passar in idag.

Projektet "Vackert Rättvik" må ha sina poänger men bildandet av ett naturreservat är något annat. Här handlar det om mångfalden vare sig det gäller djur, växter eller människor, ansåg Åsa Björklund.

Hon var tacksam över det nya naturreservatet Gräsbergsklövet. Att bevara skogen som den är betyder mycket. Kanske är det så att det hittills har skövlats alltför mycket skog, menade Åsa Björklund.

Det var i mitten av 1990- talet som Gräsbergsklövet uppmärksammades. Det var Skogsvårdsstyrelsens Lars-Olov Sarenmark som fascinerades av bergsklacken när han under en arbetsdag passerade området. Efter diverse kontakter, och inte minst genom ett pådrivande arbete av Rättviks naturskyddsförening, kunde alltså i helgen kommunens näst största naturreservat bildas.

- Jag är jättelycklig att få inviga reservatet, medgav Åsa Björk-lund.

Länsstyrelsens Torbjörn Rynéus var minst lika lyrisk i sitt tal. Kommunekolog Pia Söderström myste och naturskyddsföreningens ordförande Ebbe Evbjer kände sig stolt. Det grillades korv och en tipspromenad avverkades innan det var tid för avslutningen med vandring uppför berget under Lars-Olov Sarenmarks ledning.

Ebbe Evbjer ansåg att bildandet av naturreservatet Gräsbergs-klövet var ytterligare ett steg i rätt riktning. I och med detta har Rättvik 0,5-1 procent skyddad skog.

- Vi borde ligga på fem procent. Vi borde ha fler skyddade områden.

Därmed finns i dag 165 000 hektar skogsmark i Rättvik varav den skyddade skogsmarken utgör cirka 800 hektar.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons