Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sjukvården ska inte ha några köer - bara väntetider

Annons

Allt tal om hur många patienter som står i kö tycker han inte om.

- Siffrorna säger ingenting, eftersom vi inte har något att jämföra med. Vi har för långa köer. Det intressanta är hur snabbt kön omsätts och att vi kan ge vård inom rimlig tid, säger Petersson.

- Varje verksamhet har full koll på köläget och vad som saknas. Två tredjedelar av patienterna får vård inom gränsen för den gamla vårdgarantin. Köerna beror nästan till 100 procent på personalbrist.

Till exempel att det inte finns sköterskor för att hålla uppe operationskapaciteten, att det inte finns sköterskor så att alla vårdplatser kan vara öppna, och att det inom vissa specialiteter varit och är brist på läkare.

Ortopedkliniken har haft stora problem med köer. Likaså kirurgen, ögon och delvis öron. Här görs nu olika kösatsningar.

Petersson vill framförallt satsa på att väsentligt korta tiderna från dess att patienten kommer från primärvården till en specialist.

- Bedömningen måste komma tidigare än nu. Det måste ske inom 2-3 veckor. Då kan man börja med riktiga väntelistor, för då vet man vad som ska göras, säger Peterson.

- Det är en stor svaghet vi har i sjukvården att vi är dåliga på att meddela patienten när de kan få träffa en läkare, eller när det är aktuellt med en behandling.

Han menar att tillgängligheten mycket handlar om människors förtroende för sjukvården:

- Därför är tillgängligheten en av de allra viktigaste frågorna för mig.

Petersson har under sommaren fått en hel del räkningar från patienter som utnyttjat valfrihetsvården och fått behandlingar utanför landstingets gränser.

- Det är egentligen inte någon speciell demokratisk vård, eftersom de som är mest framåt och är piggast har enklast att fixa vård på annat håll. Men det är en reserv i kris, en möjlighet ändå för patienter som drabbas av långa köer.

Petersson ser dock en ljusning när det gäller att få bort köerna. Även vid sidan om kösatsningen:

- Som det ser ut nu kommer vi att kunna rekrytera mer folk. Bland annat ser det ut som om medicinavdelningarna till hösten kommer att kunna öppna de vårdplatser som tidigare varit stängda.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons