Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvården måste inse fästingfaran

Annons

Det varnas gång på gång i pressen för den fästingburna sjukdomen TBE. Med all rätt, eftersom riskerna att drabbas är betydande! Jag har sett och insett verkningarna av den. I värsta fall kan den innebära ett livslångt handikapp i rullstol, men också lindrigare verkningar innebär stort lidande. Och naturligtvis kostnader för sjukvården.

Vi bestämde oss för vaccination, som består av tre sprutor med olika mellanrum. Receptkostnaden är 50 kronor per person. Vaccinet kostar 176 kronor (ej högkostnadsskydd) per dos och person, och till detta kommer en "stickavgift" på vårdcentralen om 150 kr per gång och person. Alltså en kostnad av 1 028 kronor per person. Vi räknar därmed att klara oss från åtminstone TBE och tycker att kostnaden är en vettig investering.

Men reflexionen infinner sig: Den som är förutseende får betala helt och håller själv. Och den ingår inte ens i den normala kostnadsbilden. Den som inte är det eller inte anser sig ha råd och sedan drabbas, belastar sjukvården med enorma summor. Man frågar sig om sjukvårdspolitiker tänker.

Olle Wickbom

Hedemora

Mer läsning

Annons