Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvården får kritik för sena intyg

Annons

Funktionshindrade tvingas i bland vänta fyra-fem månader på läkarintyg. Utan intyg, ingen möjlighet till handläggning vid Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen. De funktionshindrade kan varken få pengar eller hjälp att få arbete.

Sjukvården i Dalarna får nu kritik för de långa väntetiderna.

- Det är oacceptabelt att redan svaga grupper drabbas av både psykiskt lidande och ekonomiska svårigheter, säger Birgitta Bodevik, ordförande i delegationen för arbetsinriktad rehabilitering i Dalarna, som skrivit och frågat hur landstinget ska förbättra situationen.

Landstingsrådet Alf Johansson håller i ett skriftligt svar med om att det är oacceptabla väntetider, men konstaterar att läkare i primärvården har en pressad arbetssituation och att intygsskrivandet får stå tillbaka för mer angelägna uppgifter.

Det finns dock några saker som möjligen kan bidra till att förbättra läget. Ett är bildandet av en sjukskrivningskommitté i Dalarna.

- I idealfallet består en sådan kommitté av distriktsläkare och förtroendeläkare från Försäkringskassan. De kan fungera som stöd till doktorer med sjukskrivningsproblematik och ta fram policydokument, säger Claes Göran Björck, närsjukvårdschef Dalarna.

Björck har fler tankar:

- Jag undrar om alla intyg verkligen måste skrivas av läkare? Jag tänker i första hand på sjukgymnaster. Det här är något vi måste börja diskutera.

- I de Finsam-projekt vi har tillsammans med kommunerna och försäkringskassan finns det en del pengar. Möjligen är intygsfrågan något som man skulle kunna titta på där.

Men, trots allt, lär problemet med lång väntetid på intyg fortsätta. Troligen också förvärras, när primärvården ska bygga ut hemvården samtidigt som det måste sparas.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons