Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuktalen halverade

Annons

I den senaste statistiken ligger nu Älvdalen på andra plats i länet och på artonde plats i landet när det gäller hur många sjukdagar kommunens anställda har.

Att vara långtidsjukskriven är mycket jobbigt för den enskilde och kostar kommunen stora pengar. Därför beslutade Älvdalens kommun 2001 att försöka minska antalet sjukskrivningsdagar bland sina anställda.

När projektet började hade kommunen omkring 90 långtidssjukskrivna. I maj i år hade kommunen 39 personer i samma situation. Antalet sjukskrivningsdagar var då drygt 25 per anställd, och under fjolåret nådde kommunen alltså den halvering som den satt upp som mål: förra året var antalet sjukdagar 12,8 per anställd.

De här siffrorna kunde kommunalrådet Herbert Halvarsson redovisa på onsdagen.

- Det här visar att vi är på rätt väg, säger Herbert Halvarsson.

Kommunens personalutvecklare, Mats Forsberg, är mannen bakom jobbet med att minska sjukskrivningstalen. Också han är mycket glad.

- Ja, målet är nått. Nu ligger vi mycket bra till, säger han.

- Jag har ett eget mål; att vi ska minska sjuktalet från dagens 6,12 procent till fyra procent.

- Vi har ett beslut i personal- och organisationsutskottet att vi ska jobba enligt en ny strategi i höst. Den går ut på att vi ska försöka få tillbaka personalen i deras ordinarie arbetsuppgifter. Det kan vi göra genom att förändra deras arbetsuppgifter så att de passar bättre för de anställda, i stället för att flytta individerna till andra arbetsplatser.

Meningen är att den nya strategin ska göra att personalen trivs bättre på sina jobb och därmed blir mindre sjukskrivna.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons