Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sjukt att lägga ner vårdcentral"

Annons

Detta säger fd landstingspolitikern Karl-Erik Renhall, Lima, och han manar nu till kamp för att sätta stopp för nedläggningsplanerna.

Han går också så långt att han ifrågasätter om det är inte är mer rätt att lägga ned hela landstinget än bygdens vårdcentral.

- Landstinget talar ju om närvård. Hur stämmer det med att man tar bort sina akutplatser på kommunens vårdavdelningar och dessutom stänger vårdcentraler där det finns kommunala vårdplatser? Då har landstinget spelat ut sin roll i primärvården, säger Renhall, som har ett långt förflutet som landstingspolitiker för centern.

Landstinget har föreslagit en samordning mellan vårdcentralerna i Lima och Sälen, vilket i praktiken innebär en nedläggning i Lima.

- Det är helt tokigt. Det finns här i Lima ett 60-tal patienter, som vårdas i livets slutskede eller som bor på vårdhemmet med daglig hjälp och tillsyn. Många av dem får läkarbesök dagligen, en del flera gånger om dagen, och den tryggheten tycker jag att de både behöver och är värda. När man är döende är man väl sjuk och närheten till läkare inger trygghet både för de sjuka och för anhöriga, säger Renhall.

- Det finns ju inte heller resurser på den överbelastade medicinavdelningen vid Mora lasarett att ta emot fler patienter. Resultat blir bara att våra sjuka tvingas åka skytteltrafik mellan Lima och Mora. Det är ingen värdig vård, fortsätter han.

Renhall menar vidare att landstinget borde satsa på att bygga ut primärvården för att uppfylla sitt ansvar och lagens mål om vårdens närhet och tillgänglighet. Planeringen ska byggas upp från vårdsökarnas närmiljö, och det är inte sju mil bort.

- God sjukvård ska vara lätt tillgänglig och styras utifrån behoven. Befolkningen har rätt till hälso- och sjukvård på lika villkor, oavsett var man bor. Att lägga ned vår vårdcentral är att göra det till en sjukstuga, fast i en helt annan mening än ordet en gång haft. Det är ett riktigt sjukt förslag, säger Renhall.

Han pekar också på att landstinget inte ens sparar in hyreskostnaden för vårdcentralen, eftersom gällande hyresavtal i Lima löper i mer än tio år framöver.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons