Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukskrivning ger inte automatiskt sjukpenning

Annons

En insändarskribent undrar varför Försäkringskassan inte betalar sjukpenning till sjuka människor, och inte hjälper dem med rehabilitering. En annan tycker att det tar för lång tid att få sin sjukpenning.

Sjukpenning betalas vid sjukdom som försämrar en persons arbetsförmåga med minst en fjärdedel. Men det finns inga absoluta samband mellan sjukdom och arbetsförmåga.

Att ha en sjukdom eller att må dåligt ger i sig inte rätt till sjukpenning.

Rätten till sjukpenning inträder när man på grund av sjukdomen inte kan arbeta. När Försäkringskassan bedömer rätten till sjukpenning ska vi helt bortse från arbetsmarknadsmässiga, ekonomiska, sociala och liknande förhållanden. Vi utgår då från läkarintyget och de uppgifter som personen själv lämnar.

Läkaren bedömer även hur arbetsförmågan påverkas och under hur lång tid, det som vi i dagligt tal kallar för sjukskrivning. Men det är bara en rekommendation till oss.

När det sedan gäller rehabiliteringen så är det arbetsgivarna (arbetsförmedlingen för de arbetslösa) som har huvudansvaret.

Vår roll är att samordna rehabiliteringen.

Vårt arbete innehåller många svåra bedömningar. Samtidigt har vi brist på resurser, vilket gör att vi har svårt att klara utbetalningar och vår rehabiliteringsroll på ett så snabbt och bra sätt som vi själva skulle vilja. Men vår ambition är att vara så professionella som möjligt. I det ingår också, att endast de som har rätt till sjukpenning ska få det.

Stefan Paavo,

direktör för

Försäkringskassan

i Dalarna

Mer läsning

Annons