Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuksköterskor utbildas vid högskolan i Ludvika

Annons

Samtidigt gavs klartecken för en treårig utbildning till sjuksköterskor med upp till 30 platser. Det är en 120-poängskurs som startar nästa år.

Det breddade utbudet presenterades vid en mediaträff i studentmatsalen tillsammans med Mats Lundgren från Högskolan Dalarna, Falun, högskolekoordinatorn och tillika platschefen i Ludvika, Lars-Ove Almquist. På plats fanns naturligtvis också chefen för samverkansprojektet för långsiktig kompetensförsörjning i Västerbergslagen, Samarkand, Björn Knutsson.

De kunde omedelbart dementera de uppgifter som vill göra gällande att intresset för högskolestudier börjar mattas och att det har blivit svårt att få full kvot i de olika utbildningarna.

- Generellt har antalet studenter minskat, men här i Ludvika har vi faktiskt ökat något sedan förra året. Ett 20-tal nya studenter började förra månaden och sedan har vi fyllt på med fristående kurser. Vi har ett l00-tal studenter i huset just nu, är beskedet från Knutsson och de övriga nyckelpersonerna.

Först ut bland nyheterna är Ledarskapsakademien. Till den finns 40 anmälda och den första gruppen började på onsdagsmorgonen. Resterande elever kommer i dag torsdag.

- Vi erbjuder utbildningen till chefer och de som siktar på att bli chefer inom offentlig förvaltning. Men här ingår också folk från näringslivet och de stora företagen. Det blir sammansatta grupper som träffas en gång i månaden fram till jul, berättar Lundgren.

I högsta grad intressant betraktas den nya treåriga sjuksköterskeutbildning som startar från och med höstterminen nästa år.

Det handlar om en treårig utbildning för 120 poäng med årliga intagningar.

- Vi kommer att kunna ha mellan 24 och 30 platser, säger Björn Knutsson med entusiasm.

- Vården ropar ju efter personal och det här blir ett bra bidrag. Målsättningen med ett av de tre blocken inom Samarkand är ju att underlätta personalförsörjningen i regionen och det här är ett sätt att trygga personalrekryteringen inom vården i Ludvika och Smedjebacken.

För många blivande sjuksköterskor i trakten blir det snart möjligt att kunna få kvalificerad utbildning på hemmaplan i centrala Ludvika. Att slippa pendla de 14 milen till och från Falun öppnar för personer som annars inte kan eller vill söka på grund av jobbigt dagligt resande.

En tredje nyhet vid högskolan i Ludvika är en Internetbaserad lärarutbildning på distans med lärcentrastöd. Den ger en lägsta behörighet som lärare på grundskolan.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons