Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuklönen hinder för nyanställning

Annons

Höga arbetsgivaravgifter och förändrade regler för sjuklönen är stora hinder för att kunna nyanställa för företagen i Säters kommun.

Det visar den enkät som Svenskt Näringsliv gjort bland 200 företag inom kommunen och som presenterades när Carl Ström från Svenskt Näringsliv besökte Säters kommun och diskuterade med företrädare för kommunledningen.

Sju av tio företag svarade att sänkta arbetsgivaravgifter krävs för att de ska våga utöka och hela 81 procent av företagen pekar på problemen med nya sjuklönen, som kan bli mycket betungande för inte minst små företag om en anställd blir sjukskriven lång tid.

- I övrigt är det ganska stabilt i Säter med inte så dramatiska förändringar från föregående år, både på gott och ont, säger Carl Ström.

En motsvarande enkät genomförs i alla landets kommuner och förutom företag tillfrågas kommunfullmäktiges ledamöter.

Enkäten bygger på en skala ett till sex där tre är godkänt.

Under en punkt om kommunens service finns ett stort minus mot föregående år. Det gäller osund konkurrens där betyget sjunkit från 4,0 till 3,3. Det handlar om huruvida kommunen bedriver näringsverksamhet eller inte.

Säters kommun har en förhållandevis liten egen verksamhet och riktigt vad som är orsaken till den negativa förändringen är oklart.

- Möjligen kan det vara de diskussioner som var om snöröjningen, men där är kommunen inte inblandad, säger kommunalrådet Sven-Gunnar Håkansson (c).

Ett plus på 2,9 till 3,1 finns på infrastruktur, tele, och IT och där finns möjlighet till ändå bättre resultat framöver då bredbandsnätet växer.

Under punkten rekrytering och utbildning finns bland annat en ny punkt, arbetsförmedlingen, som får 3,0 av företagarna i Säters kommun, en hygglig siffra. Goda siffror med plus från föregående år är det för grundskola, 3,2, och gymnasieskola, 3,3, medan siffran för samverkan med högskolan är usel, 2,4, en minskning med 0,5.

- Alla har i och för sig inte behov av högskoleutbildad arbetskraft, men genomgående får högskolan dåligt betyg. Här har högskolan ett ansvar, säger Carl Ström.

På frågan om företagen vill växa eller inte svarade 55 procent ja och 45 procent nej. På följdfrågan varför de inte vill växa svarade 50 procent att de är nöjda med situationen nu och 30 procent svarade att de inte vågar anställa.

På förslag till åtgärder inom Säters kommun toppar att öka tjänstemäns kunskap om företagande följt av att politiker/tjänstemän bör träffa företagen oftare, inrättande av företagslots, samt förenkla kommunala regler.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons