Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukfrånvaron minskar

Annons

Trots att antalet sjukdagar totalt sett ökade något i fjol, minskade antalet sjukdagar per anställd från 29,7 under 2001 till 29,6 under 2002. Det beror på att landstinget anställt fler personer och det totala antalet sjukdagar alltså slås ut på fler personer.

- Det verkar vara ett trendbrott. Att den kraftiga ökningstakten har bromsats upp, det står helt klart, säger personaldirektören Elsa Lundmark.

För mellan åren 1999 och 2000 ökade antalet sjukfrånvarodagar med 24 870 dagar. Från 2001 till 2002 var ökningen 3 899 dagar. Från en ökning på över 19 procent till en ökning på 2,3 procent.

- Det är klart att det känns skönt att det verkar gå åt rätt håll. Förvaltningarna jobbar mycket med arbetsmiljöfrågor och gör friskvårdssatsningar. Men vi lutar oss inte tillbaka för detta.

Landstinget har nämligen ett tufft mål. År 2006 ska sjukfrånvaron ha minskat med 50 procent.

I fjol kostade sjukskrivningarna landstinget 29 692 754 kronor. Och då handlar det enbart om själva sjuklönekostnaden inklusive sociala avgifter som landstinget betalat ut. Till det ska läggas vikarie- och andra kostnader som sjukskrivningar för med sig.

Landstinget har precis startat projektet Masmild, som går ut på att kunna erbjuda fler att vara deltidssjukskrivna i stället för heltidssjukskrivna.

- Redan i dag jobbar 54 procent av de långtidssjukskrivna någon form av deltid. Det är en ganska hög siffra. Men målet är att ännu fler långtidssjukskrivna ska kunna erbjudas att jobba deltid.

- Från centralt håll har vi satsat mycket på att utbilda arbetsledare och skyddsombud i arbetsmiljöfrågor. Kunskap är viktigt om man ska satsa på systematiskt arbetsmiljöarbete, säger Lundmark.

Dessutom har landstinget över 390 friskvårdsinspiratörer.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons