Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukersättningen stramas åt

Annons

I framtiden kommer ingen att få förtidspension i ordets rätta bemärkelse. Alltså, en stadig ersättning fram till 65 års ålder.

- De som beviljas sjukersättning från den 1 januari i år, kommer inom tre år att få en ny bedömning. Det gäller alla, berättar Mikael Svensson, försäkringsspecialist vid Försäkringskassan Dalarna.

- Tanken med att det numera heter sjuk- och aktivitetsersättning är att man vill få bort pensionsstämpeln, intrycket att detta är en ersättning fram till pensionsåldern. Så är det inte längre.

Varför ökar då antal personer med sjukersättning?

- Under åren 1998 till 2002 fördubblades antalet sjukpenningsdagar. Vi fick många fler långtidssjukskrivna. Ett ökat antal personer med sjukersättning är en naturlig följd av detta.

Tanken är att en person aldrig ska få sjukpenning längre än ett år. Kan personen inte gå tillbaka till arbetsmarknaden är det sjukersättning som gäller. Eller aktivitetsersättning. Skillnaden på dessa är att aktivitetsersättning betalas ut till dess man fyller 30 år. Efter det, och fram till 65 års ålder, kallas det sjukersättning.

- Vi har ett krav på oss att se till så att ingen får sjukpenning längre än ett år. Än är vi inte där, men målet är att vi ska nå detta nästa år.

De som beviljas sjukersättning kan grovt delas in i tre grupper.

- Ungefär en tredjedel är de som har problem med rörelseapparaten, alltså har problem med exempelvis värk i axlar, knän, armbåge, nacke och rygg. En tredjedel har psykisk ohälsa. En tredjedel är övrigt, exempelvis cancer, hjärtproblem och problem med mage-tarm, berättar Mikael Svensson.

Enligt honom så vill de allra flesta tillbaka till arbetslivet.

- Ja, det är min absoluta uppfattning. Man tappar så mycket när man inte jobbar, man hamnar utanför samhället. Försäkringskassan gjorde nyss en undersökning som visade att 60 procent av alla som har sjuk- och aktivitetsersättning trodde att de skulle kunna gå tillbaka till arbete med vissa insatser. Kanske inte alltid på heltid, men i alla fall i väsentligt högre grad än i dag.

Enligt Mikael Svensson pågår det en rad olika initiativ som förhoppningsvis på sikt ska minska antalet personer som får sjuk- och aktivitetsersättning.

- Försäkringskassan har tillsammans med arbetsförmedlingen samverkansprojekt i alla länets kommuner. Kring personer som i bland anses för sjuka för att jobba, och för friska för att vara sjukskrivna. Tanken är att ingen ska behöva hamna mellan stolarna,

Han ger också exempel på fler aktiviteter:

4 Arbetsfriska Dalarna, där en rad myndigheter, arbetsgivarorganisationer och fack tillsammans jobbar för att förbättra arbetsmiljön.

- Målet är ju att Dalarnas arbetsplatser ska vara friskast i Sverige, så här krävs det att många samarbetar och drar åt samma håll.

4 Finsam, finansiellt samarbete mellan försäkringskassa, arbetsförmedlingar, kommuner och landsting.

4 Olika initiativ där arbetsgivare går ihop och kan byta arbetskraft med varandra.

4 Mer satsning på tidig rehabilitering.

- Tillsammans med Arbetsmiljöinspektionen jobbar vi för att arbetsgivare i ett tidigt skede ska göra rehabiliteringsutredning med den anställde.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons