Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukdom trolig orsak till skatdöden

Annons

Sedan tidningen skrivit om de sex döda skatungarna som hittats i Britsarvet har flera personer hört av sig till tidningen och miljö- och hjälsoskyddskontoret om döda skator.

Det har kommit rapporter från Kvarnberget, Nybroområdet, Bojsenburg, Östra Främby och Krondiket. Det kom även en rapport om döda skator från Malung.

När de första skatorna i Britsarvet upptäcktes fanns en misstanke om att de blivit förgiftade.

- Men sannolikheten för det är mindre i dag. Att det är en sjukdom det handlar om verkar ganska klart, men vilken får utredningen visa, säger Anna Sörlin på miljö- och hälsoskyddskontoret.

Ett par skator har redan skickats in till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala av Kristina Egnell som var den som först slog larm om skatdöden.

Det händer då och då att massdöd av fåglar inträffar. I bland handlar det om att enbart vissa arter drabbas. Så var det förra året då en stor mängd duvor dog av ett virus som hos tamhöns ger upphov till den fruktade Newcastlesjukan.

Viruset, som heter paramyxo-1-virus, angrep duvornas centrala nervsystem och slog sig på hjärnan. De irrade runt i cirklar och hade svårt att ta för sig av maten. Några sådana symptom har inte inrapporterats vad gäller skatorna. De som påträffats döda har legat på rygg med hopfällda vingar och benen i vädret.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons