Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukdom slår hårdare mot barn än olyckor

Annons

Många tror att barnen har ett gott försäkringsskydd genom skola och dagis. Men kommunernas försäkringar täcker bara olycksfall.

Som tidningen tidigare berättat, är det dessutom så att flera dalakommuner - Borlänge, Leksand, Mora, Rättvik och Falun - valt att bara försäkra barnen under skoltid. Är olyckan framme på fritiden, blir det alltså ingen ersättning alls.

Sedan diskoteksbranden i Göteborg har annars de flesta svenska kommuner sina skolbarn försäkrade dygnet runt.

Men inte ens i de dalakommuner som har dagis- och skolbarn försäkrade på heltid, är försäkringen heltäckande, eftersom den inte ersätter vid sjukdom.

- 80 procent av alla som får allvarligare handikapp, får det på grund av sjukdomar. Vanligast är diabetes, säger Björn Sporrong, produktchef för barnförsäkringar vid Trygg-Hansa.

Enligt Konsumenternas försäkringsbyrå räcker samhällets skydd inte till när ett barn skadas eller drabbas av svår sjukdom.

Inte minst drabbas ekonomin för dem som inte kan jobba fullt ut i vuxen ålder. Då kan en barnförsäkring ge mellan 1 och 4,5 miljoner kronor för så kallad ekonomisk invaliditet.

Barnförsäkringen kan också ge ersättning för vårdkostnader, mellan 27 000 kronor och 120 000 krono per år, beroende på bolag. Försäkringskassans vårdbidrag är max 96 500 kronor om året.

Barnförsäkring kan tecknas som individuell försäkring. Ofta kan föräldrar också ta med barnen i en gruppförsäkring via facket eller arbetsgivaren.

Då är det vanligt att försäkringen kostar lika mycket, oavsett hur många barn som finns i familjen. Något som gör det svårt att få fram exakta siffror på hur många barn som är försäkrade.

Men undersökningar som gjorts visar att mellan 30 och 40 procent av barnen saknar en privat barnförsäkring i någon form.

- Bland annat finns det invandrargrupper som inte har någon tradition av privata försäkringar och inte ser det som något behov, säger Camilla Bratt vid Konsumenternas försäkringsbyrå.

Fotnot: Konsumenternas försäkringsbyrå är en självständig rådgivningsbyrå. Huvudmän är Konsumentverket, Finansinspektionen och Sveriges försäkringsförbund. Läs mer : www.konsumenternasforsakringsbyra.se

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons