Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuka drabbas av sparkraven

Annons

Sparpaketet innebär bland annat att antalet vårdcentraler i Dalarna ska minska från 32 till 28.

Driftstyrelsen samlades i går för ett sista sammanträde innan den läggs ned och landstingsstyrelsen tar över ansvaret för driften av länets sjukvård. Styrelsens avskedsföreställning blev en radda sparförslag som drabbar sjukvården över hela länet.

- Vid vårt möte i april kunde vi konstatera att sjukvården gick mot ett underskott på 100 miljoner i år. Vårt uppdrag är att förhindra det, säger driftstyrelsens ordförande Ingalill Persson, s.

- Det har varit under stor tidspress som vi tagit fram förslaget. Först på måndagskvällen fick vi fram de sista underlagen. Detta är inget normalt arbetssätt, men nu var det tvunget för att försöka få en ekonomi i balans.

Och det är en lång rad besparingar som inte lär komma att gå någon förbi.

- Det handlar om besparingar på tre nivåer. Dels är det besparingar som våra chefer gör på delegation, och som vi godkänt. Dels är det besparingar som vi beslutar om direkt. Den tredje nivån är att vi föreslår landstinget att göra en del besparingar.

De besparingar som närsjukvårdscheferna föreslagit och som nu driftstyrelsen ställt sig bakom innebär bland annat stängning av distriktssköterskemottagningar och minskning av stafettläkare.

I ett annat ärende ställde sig driftstyrelsen också bakom ett rejält sparpaket vid Leksands vårdcentral.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons