Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuk karl blev frisk kvinna

Annons

Carina Bergqvist i Mora känner sig helt frisk och fullt arbetsför. Därför blev hon storligen förvånad när hon för en tid sedan fick ett brev från Försäkringskassans länskontor med krav om att inkomma med formell sjukanmälan.

Carina läste förvånat vidare i kassans brev. Där stod att läsa;

"Ett intyg/medicinskt underlag för perioden 040502-040630 kom till Försäkringskassan den 13 april 2004. Någon formell sjukanmälan har inte inkommit till Försäkringskassan. Om du gör anspråk på sjukpenning ber vi dig anmäla detta till oss."

- Eftersom jag jobbat hela året och ämnat fortsätta jobba begrep jag ingenting av den här försändelsens innehåll, säger Carina som omgående tog kontakt med kassan och angiven handläggare.

- Först förstod de ingenting på kassan heller, men sedermera kom de fram till att de måste ha blandat ihop mitt personnummer med en karl (!).

Carina Bergqvist tar det hela som ett stort skämt, även om brevet kostat henne en hel del besvär.

- Samtidigt måste jag reflektera över uppgiften som gick ut tidigare i veckan om att kassan i Dalarna är sämst i landet på att betala ut ersättning till föräldrar som är hemma och vårdar sjukt barn. Kassans personal ursäktade sig med att de var så överhopade med jobb på grund av sparkrav och därför minskade personalresurser.

- Mot den bakgrunden kunde ju kassan låta bli att skicka sådana här onödiga försändelser, anser Carina Bergqvist.

Tidningen sökte på fredagen handläggaren vid länskontoret för att fråga hur det är möjligt att en man kan bli en kvinna i kassans register.

Handläggaren hade gått för dagen och övrig personal hänvisade till chefen Carin V Jonsson som samma dag gått på semester.

I Jonssons ställer skulle Marit Bergendal svara, men även hon hade semester.

Av den anledningen står frågan obesvarad.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons