Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuk förlorar tusenlappar i månaden

Annons

Sänkt tak för sjukersättningen var en av de första åtgärder den nya regeringen lovade att införa under valnatten. Nu har förslaget blivit verklighet vilket innebär 4600 mindre i månaden att leva på för de värst drabbade.

Inkomsttaket har sänkts till 302200 kronor, tidigare var det högsta inkomstbeloppet 397000 kronor per år. De som tjänar 302300 till 397000 kronor per år får därför lägre ersättning än tidigare.

-Jag förlorar 3500 kronor i månaden med de nya reglerna. Att jag blev sjuk innebar ett rejält ekonomisk bortfall redan tidigare. Nu kommer den här sänkningen samtidigt som avgiften till arbetslöshetskassan höjs. Hela politiken andas att man får skylla sig själv om man är sjuk eller arbetslös.

Mannen, som vill vara anonym, har drabbats av stroke och är delvis förlamad, han är oförmögen att arbeta sedan några år. Tidigare hade han en chefsposition och planerade för sin pension.

-Jag hade delvis fått göra om planerna eftersom min fysik försämrats. Nu får vi lägga ned planerna eftersom de pengar som skulle förgylla ålderdomen måste gå till det dagliga uppehället.

CECILIA EKEBJÄR

Mer läsning

Annons