Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuåring hjälte när tv:n började brinna

Annons

- Jag är så stolt över honom. Om inte han gjort allt rätt hade väl ingen av oss varit i livet i dag, säger pappa Pär.

Han och hans fru Karin låg och sov på övervåningen i det gamla trähuset i Rot förra lördagsmorgonen. Också yngste sonen Jerry, fem år, sov.

Rickard var däremot morgonpigg. Han gick ned på undervåningen och satte på teven för att se på barnprogram. Rätt som det var upptäckte han att det var något som började droppa under teven. Han tittade upp och såg eldslågor och rök från apparaten.

Precis som han fått lära sig i skolan, sprang han ut och hämtade en blöt handduk och lade över branden men det hjälpte inte. Handduken började också brinna.

När Rickard insåg att han inte kunde släcka branden gjorde han på nytt som han lärt sig, sprang upp och väckte pappa Pär.

När Pär kom ner i rummet såg han att teven brann och att röken var 3-4 decimeter tjock i taket.

Han sprang ut och blötte fler handdukar för att släcka men då var rummet nästan rökfyllt och hettan var enorm. Han kunde bara vistas där inne i några sekunder och insåg snart att det var lönlöst.

Under tiden ringde Karin 112. Klockan var då några minuter i åtta och larmet gick vidare till Älvdalens räddningstjänst. Åtta minuter senare var den på plats i Rot och kunde konstatera att hela familjen var ute ur huset. Pär hade haft sinnesnärvaro nog att stänga dörrarna, vilket gjorde att branden fick dåligt med syre och fördröjdes.

Brandmännen jobbade snabbt och hade släckt branden, burit ut teven och vädrat när klockan var 8.26.

Hela undervåningen blev utbränd. Allt: leksaker, kläder och möbler, var täckta av en seg, svart hinna av röken. Datorns plastdelar hade smält ihop.

Det såg mest ut som i en skräckfilm av värsta sort i den bostad där familjen Lönnbert legat och sovit en halvtimme tidigare.

Alla leksaker, alla personliga minnen, bröllopsfoton och videofilmer är förstörda.

- Men vi lever och är friska, tack vare Rickard, säger mamma Karin och pappa Pär.

- Vi är så stolta över honom och hade inte en aning om att han hade lärt sig hur man skulle göra.

Familjen hade en brandvarnare på undervåningen, men, som tyvärr är ganska vanligt, så hade batteriet tagit slut i den. Hade brandvarnaren varit i ordning hade familjen troligen väckts av den

- Det här var bland de häftigaste tevebränder jag någonsin har sett, säger räddningschef Jan-Olov Olsson och berömmer unge Rickards handlande.

Familjen Lönnbert bor nu hos Pärs föräldrar. Först om kanske ett halvår kan de flytta tillbaka till sitt hus, som nu håller på att totalsaneras och renoveras. I deras nyrenoverade hem kommer det garanterat att finnas brandvarnare som fungerar.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons