Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju tandvårdskliniker i Dalarna läggs ned

Annons

De kliniker som läggs ner är de i Horndal, Stora Skedvi, Söderbärke, Fredriksberg, Lima, Furudal och Dala-Järna.

- Alla klinikerna ska vara avvecklade till den sista juni nästa år. Men de flesta kommer att avvecklas redan före årsskiftet. Dala-Järna och eventuellt någon mer klinik kan kanske dröja till nästa år på grund av hyreskontrakt som vi sitter fast i, berättar Carin Runeson, s, tandvårdsstyrelsens ordförande.

Styrelsen beslutade att göra ytterligare en utredning om framtiden för klinikerna Gylle i Borlänge och den i Avesta Lasarett.

- Vi kommer att avveckla en klinik i Borlänge. Men vi vill avvakta när det gäller Gylle för att se vad som händer med vårdcentralen. Läggs den ned är det troligt att vi också lägger ned vår klinik där, säger Runeson.

- När det gäller kliniken i Avesta lasarett måste vi utreda vidare om vi klarar av att hantera alla patienter på de återstående klinikerna om lasarettskliniken läggs ner. Vi ska inte göra några dyra ombyggnader.

Beslutet att Gustafs och Idre blir kvar motiverar Runeson så här:

- Med tanke på att det lutar mot att kliniken i Gylle läggs ner, eller åtminstone en i Borlänge, så räknar vi med att en del patienter kan föras över till Gustafs från Borlänge.

- Idre vill vi ha kvar på grund av de långa avstånden som finns däruppe. Det här är ingen klinik som kan bära sig själv, men vi från Folktandvårdens sida får ta vårt befolkningsansvar här uppe.

Bakgrunden till nedläggningen av de sju klinikerna är i första hand ekonomiska.

- De små klinikerna går inte runt av egen kraft, och de andra verksamheterna får subventionera klinikerna. Vi står också inför stora investeringar i digital röntgen och datoriserade journaler. Att göra stora investeringar i dessa små kliniker är inte klokt. Vi vinner dessutom patienttid, eftersom personalen slipper åka runt till de mindre klinikerna på arbetstid.

- Dessutom tror vi att det här ska göra det lite lättare att rekrytera personal. Det går nästan inte att rekrytera tandläkare till enmanskliniker.

Detta till bekostnad av sämre service på de orter som förlorar sin klinik.

- Visst är det så, patienterna får åka längre. Men ingen som gått hos oss förr ska bli utan tandläkare. De får i stället komma till moderkliniken. All personal blir kvar. Därmed ska vi kunna erbjuda en bättre verksamhet där vi finns med mer patienttid.

Totalt hoppas landstinget kunna spara 6-7 miljoner kronor per år när nedläggningarna får full effekt.

Det var i stort sett en enig tandvårdsstyrelse som ställde sig bakom beslutet. Det var bara socialdemokraten Johnny Skottheim från Lima som reserverade sig mot beslutet att lägga ner kliniken i Lima. Han ville i stället ha en ny utredning av klinikerna i Lima och Sälen.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons