Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju steg till välmående

Annons

Så avslutade läkaren Johan Hallberg sin föreläsning I själ och hjärta, som han höll på tisdagen i Sankt Paulusgården inför ett 40-tal SPF:are.

Han valde att sätta människan och begrepp som hälsa och sjukdom i ett större sammanhang.

- Hur jag mår hänger ihop med andra saker, som samhället och hur hållbart det är.

Och ett hållbart samhälle ska vara hållbart både ur ekologisk, social och ekonomisk synvinkel.

- Vi tär på naturresurser, Hög arbetslöshet, långtidssjukskrivningar och segregation, är också oroande exempel på saker som inte gör samhället hållbart.

- Det finns mycket som inte är positivt ur hälsosynpunkt i Sverige i dag. Övervikten ökar, speciellt bland de yngre. Många mår sämre psykiskt. Denna utveckling är speciellt märkbar bland de yngre. Alkoholvanorna har förändrats kraftigt. Speciellt bland de unga vuxna har konsumtionen ökat. Likaså har medicinanvändningen ökat. Att 16 procent av sjukvårdkostnaderna går till medicinering är inte hållbart, förklarade Hallberg.

Han redovisade WHO:s lista över de nio främsta orsakerna till sjukdom och för tidig död, som toppades av tobak och avslutades med osäkert sex.

- Vad som fattas, vad som WHO inte har med på listan är hur man mår. För mår man inte bra ökar riskerna för sjukdom jämfört med om man bra.

Tillhör man ett par tre riskgrupper mångdubblas risken för sjukdom om man inte mår bra jämfört med om man mår bra.

Och det som bidrar till att vi mår bra är bland annat trygghet och säkerhet, självkänsla och känslan av att man förmår saker, känslan av tillhörighet, närhet och sammanhang samt att man dessutom upplever sig som en självständig individ.

På ett mer konkret plan spaltade Johan Hallberg upp saker som främjar hälsa som ett fungerande närsamhälle med skola och arbete, ett fungerande socialt nätverk, livsstil och levnadsbanor och känslan av ett sammanhang.

- Det intressanta är att det som främjar vår hälsa, det som gör att folk mår bra gör att hela samhället mår bra. Det finns hopp och både hälsa och samhälle. Vi kan börja i vår vardag, förklarade han.

Utöver arbetet som läkare på Hedemora vårdcentral deltar Johan Hallberg i ett hälsoprojekt. Han har tagit fram sju rekommendationer som han kallar Sju landmärken för hälsa och hållbarhet.

Dessa levnadsregler, väl värda att beakta är:

n Använd kroppen mer i vardagen

n Använd mer grönt i kosten

n Skapa plats för mänskliga möten

n Skapa plats för föräldraskapet

n Balansera stressen

n Närhet till naturen

n Närhet till kulturen

Mötet avslutade med att apotekschef Göran Tallrot berättade om och svarade på frågor om mediciner och medicinanvändning, mycket utifrån Johan Hallbergs inledande föredrag.

PETER GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons