Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju revir med 30 vargar i Dalarna

Annons

Det var under nyårshelgen som ungefär 25 spårare från föreningen spårade varg i syfte att bland annat fastställa hur många individer som finns i de kända reviren.

De kunde konstatera att det i Ockelbo-Svartnäs-, Furudals- och Tyngsjöreviret, där det under förra vintern gick nybildade vargpar, finns tio, åtta respektive sex vargar.

I Tyngsjöreviret är alfahanen radiomärkt.

Även vargpar som bildats under den här vintern spårades. Det var dels den radiomärkta Leksandstiken, som under sommaren/hösten fått sällskap av en hane, dels den radiomärkta Grangärdehanen, som efter tikens försvinnande hösten 1999 skaffat sig en ny partner. Det reviret går under namnet Ulriksbergsreviret.

I området öster om Malung spårades en ensam 1,5 år gammal radiomärkt tik, som under sommaren utvandrade från Grangärdereviret.

Spårningar gjordes även i revir utanför Dalarna. I Filipstadsreviret spårades sex-sju vargar och i Hasselfors-Laxåreviret tre individer.

Under kvällarna gick spårarna genom resultatet av fältarbetet och utbytte erfarenheter. Viltskadecenters Åke Aronsson, koordinator för beståndsövervakning av varg i Sverige, föreläste under en kväll och Mats Rapp, fältansvarig i föreningen, berättade om sitt arbete.

Spårningarna i revir som helt eller delvis ligger i Dalarna gav följande preliminära resultatet när det gäller antalet vargar: Åtta i Furudal, tio i Ockelbo-Svartnäs, sex i Tyngsjö. två i Leksand, två i Ulriksberg, en i Malung och en vid Tisjön.

Mer läsning

Annons