Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjökablar ska ge säkrare elförsörjning

Annons

I kablarna ska det transporteras ström mot Håksberg-Gräsberg och kringliggande områden.

- Sjökablarna ersätter luftledningar och därmed minskar risken för elavbrott avsevärt, säger Leif Gustafsson, projektledare vid VB-elnät.

På många ställen ersätts de känsliga luftledningarna med kablar som är nedgrävda i marken. Men sjökablar är ofta ett ännu bättre alternativ.

- Arbetet med sjökablarna på hela den här sträckan klaras av under bara någon dag. Skulle vi ha grävt ner ledningar så hade arbetet tagit flera dagar och veckor i anspråk, konstaterar Leif Gustavsson.

Han berättar att VB-elnät totalt investerar bortåt tio miljoner kronor för att förbättra elnätet mot Håksberg-Gräsberg och mot Schisshyttan-Gubbo. Sjökabeldelen från Ludvika till Landforsen kostar runt 400 000 kronor.

Runt tio personer var sysselsatta med sjökabelarbetena under torsdagen. Under cirka tre tidiga morgontimmar fick man ut omkring en kilometer kabel och det såg ut som att tidplanen om att vara klara med arbetena runt 14-tiden skulle hålla. Men under tidiga förmiddagen uppstod det problem och projektledaren från entreprenören Vattenfall Service Syd, Mikael Borg, gissade att arbetena skulle pågå under hela dagen.

Sjökabeln, som invändigt består av tre delar, kommer att ligga på ett djup ned till 30 meter i sjön. Själva utläggningen av kabeln ansågs inte vara någon särskilt svår uppgift men däremot kunde det bli lite mer komplicerat i samband med skarvningsarbetena på fyra ställen.

Sjökabeln är nämligen uppdelad på fem delar, den längsta på omkring 750 meter och övriga på cirka 500 meter. Av flera orsaker var det inte möjligt att få kabeln levererad i ett enda stycke.

- Det blir allt vanligare med sjökablar. Första gången jag var med om att lägga sjökabel var för 10-15 år sedan i Smedjebackstrakten, berättar Mikael Borg.

Leif Gustafsson säger att han hoppas att den nya sjökabeln kan användas i åtminstone 40-50 år innan den måste bytas ut. Mikael Borg är mer optimistisk än så och ser inget slut på kabelns livslängd.

- När vi är klara med det här kabelarbetet, ska vi omedelbart fortsätta med att lägga en sjökabel från Näs gård till Hillbo, upplyser han.

Om arbetena flyter på som planerat är det meningen att båda dessa sjökablar ska kunna tas i drift efter midsommar. I höst ska övriga arbeten med att renovera och förbättra elnätet i Håksberg-Gräsbergsområdet vara slutförda.

- I samband med arbetena under hösten blir det en hel del små avbrott men det får väl kunderna i Gräsberg försöka stå ut med under den tiden, säger Leif Gustafsson.

För när allt är klart så behöver befolkningen i trakten inte längre oroa sig lika mycket för strömavbrott i samband med kraftiga snöfall och väderlägen där blötsnö lägger sig över granar och björkar som i sin tur brakar ned över ledningarna och slår ut strömförsörjningen.

Visserligen måste man på en del platser även i framtiden lita till luftledningar. Men då handlar det inte om den gamla tidens ledningar utan en ny typ av isolerade ledningar som bättre står emot påfrestningar.

Senare ska VB-elnät fortsätta det målmedvetna arbetet att ersätta luftledningar. Inom en snar framtid är det meningen att arbeten ska göras i bland annat trakterna av Sörvik och Brunnsvik, Hällsjön och Tolvsbo.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons