Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöhistoriskt på Classic car week i Rättvik

Annons

Det blir sjöhistoria på Classic car week i Rättvik i år. Den 4 augusti kommer Siljans stoltheter, Engelbrekt och Gustaf Wasa, att föräras mässingsskylt av sjöhistoriska museet som visar att de båda är k-märkta.

Mera sjöhistoria blir det också i samband med årets upplaga av kulturhusens dag den 11 september. Bland andra Gustaf Wasa kommer att medverka i arrangemangen. Det framkom i samband med Siljans Båttrafik AB:s bolagsstämma på fredagen.

Siljans båttrafik är driftbolaget för Gustaf Wasa. Bolaget har i sin tur arrenderat ut själva tur- och restaurangverksamheten.

- Vi är nöjda med den ekonomiska utvecklingen. Seglationerna har ökat flera år i rad, säger Torgil Sörlin, styrelseordförande för Siljans båttrafik.

Stämman diskuterade också hur man bäst ska gå tillväga för att övertyga Banverket att äntligen höja järnvägsbron i Leksand. Bron är för låg för Gustaf Wasa. En träff med banverket är inplanerat.

- Bron ligger i banverkets plan för förstärkningar. Vi måste försöka övertyga Banverket om att höja bron samtidigt, säger Torgil Sörlin.

Efter bolagsstämma var det också dags för stiftelsens årsmöte. Stiftelsen äger själva båten. Stiftarna är Leksands, Mora och Rättviks kommuner. De tre kommunerna satsar nu 60 000 kronor vardera per år och kommun i tio år för att grundligt rusta skrovet på Gustaf Wasa.

- Båten är trots allt byggd 1876 och det är dags för en ordentligt genomgång och att byta stora delar av plåten. Första mindre renoveringsetappen genomfördes i vintras. Nästa större etapp är planerat till vintern 2006, säger Torgil Sörlin.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons