Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöarna ska regleras

Annons

- Vi har säkerligen fått in närmare 100 ansökningar och fler kommer det att bli, omtalar rådmannen Anders Eka vid Miljödomstolens rotel 1.

- Flera ombud för många fastighetsägare har nämligen fått anstånd fram till den 15 november med sina ersättningskrav.

Det kan röra sig om miljonbelopp om Miljödomstolen beslutar i den riktningen.

Totalt har 1 850 fastighetsägare runt sjöarna Väsman, Björken, Saxen vid Saxdalen, Saxen vid Saxhyttan, Hillensjöarna, Leran och Barken samt längs Kolbäcksån mellan sjöarna tillsänts brev från Miljödomstolen. Alla ska yttra sig i frågan och dessutom precisera ersättningskrav för framtiden.

1994 erhöll kraftbolagen tillstånd för dygns- och veckoreglering av Vattendomstolen. Nu vill VB Kraft AB, Kolbäckens Kraft AB och Smedjebackens Kraft AB utnyttja sitt tillstånd.

Trots deras löften om en ytterst liten påverkning av miljön så ska Miljödomstolen nu utreda eventuella risker och vilka åtgärder som måste utredas innan en eventuell vattenreglering kan ta sin början.

- Vi vet inte hur marken påverkas av en ökad erosion. Bryggor, båthus och även fisket kan drabbas. Detta kan inte uteslutas och av den anledning vill vi nu göra en så säker miljöprövning som möjligt, förklarar Anders Eka.

Efter den 15 november kommer de tre berörda kraftbolagen att få yttra sig i ärendet.

- När detta är avklarat kommer det att bli en paus i målet fram till dess att isarna försvunnit i området under våren. Någon gång i maj-juni ska vi sedan ha ett samrådsmöte mellan parterna i Ludvika, förklarar Eka.

- Vi vill väldigt gärna själva se hur det ser ut i verkligheten innan vi fattar ett beslut.

När domen sedan kommer vill Anders Eka inte spekulera i. Den kan komma före sommaren eller senare under hösten 2005.

Bägge parter kan sedan överklaga Miljödomstolens beslut till Miljööverdomstolen för prövning.

På frågan om hur Anders Eka betraktar målet i Västerbergslagen svarar han:

- Det är ett mycket stort mål sett till antal berörda människor. Som ett rent miljömål betraktar jag ärendet som normalt.

Enligt tidigare uppgifter vill kraftbolagen höja de aktuella vattendragen med maximalt fyra centimeter. Ingen tror på allvar att detta ska få någon avgörande betydelse för de 1 850 fastighetsägarna som är berörda.

Sista ordet i frågan har dock domstolen.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons