Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjö riskerar torka ut

Annons

Dalsbysjön, en liten åsgropsjö vid Dalsbyn strax norr om Säters centrala delar, har troligen aldrig varit så liten som nu. Sjön riskerar att torka ut helt.

- Vattennivån är nu 119 centimeter under vad den var vid motsvarande tid för fyra år sedan, berättar Reino Ylivainio i Dalsbyn.

Flera olika faktorer är orsak till att det nu är så lite vatten.

Innan nya riksvägen byggdes och området mellan Dalsbyn och Norrtull blev bostadsromåde, rann smältvatten från Ovangårdsområdet ner i sjön.

En dagvattenledning vid Nya Dalsbyområdet mynnade sedan i en reningsbädd innan vattnet rann vidare ner i sjön. Reningsbädden höll inte och vattnet i sjön förorenades. Dessutom rann dagvatten till sjön från ridhus och beteshagar i Norrtull och sammantaget betydde det att sjön inte klarade belastningen av föroreningar utan vattnet blev illaluktande.

Kommunen lade då en ledning som förde dagvattnet till en myr norr om Dalsbyn. Sjön har inget naturligt tillflöde och nu blev tillflödet i stort inget alls. Dessutom är grundvattennivån nu mycket låg, vilket påverkar sjön.

För några år sedan skedde en strandskoning som också påverkade vattennivån i sjön.

Redan 1991 förde Reino Ylivainio fram tankar om att lägga slang eller rör från Kvarndammen i Ljusterån och via hävertsystem fylla på vatten i sjön.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons