Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självmordsbomb mot bas i Sri Lanka

Annons

Minst åtta människor dödades när tamilsk gerilla sprängde en traktor med släp på en militärbas, meddelar militär i Sri Lanka.

Gerillan genomförde sprängningen inne i basen Chenkaladi i kustdistriktet Batticaloa i öster, där regeringsstyrkor har genomfört intensiva operationer mot rebellrörelsen LTTE.

Attacken inträffade dagen efter det att tamilgerillan utfört sitt första flyganfall, mot flygbasen Katunayake nära Sri Lankas internationella flygplats.

Två soldater och fyra medlemmar av ett regeringstroget tamilskt parti dödades i tisdagens attentat. Ytterligare två döda har hittats men ännu inte identifierats, sade en militär i Batticaloa till AFP.

Partiet EPDP samarbetar med säkerhetsstyrkorna och hade ett kansli på basen

Militära källor har uppgett att LTTE, Tamilska Eelams befrielsetigrar, försökte genomföra en självmordsbombning i Chenkaladi redan i förra veckan. Den gången exploderade laddningen för tidigt.

Flygangreppet i måndags har orsakat uppståndelse på regeringssidan. I Colombo undrar man hur gerillans primitiva, enmotoriga plan kunde bomba en militärbas och sedan komma undan flygvapnets avancerade plan. President Mahinda Rajapakse höll ett extramöte med partiledare i måndags kväll för att diskutera situationen. Två separata utredningsgrupper har tillsatts för att ta reda på hur det kunde ske.

"Att en furiös och desperat organisation som LTTE har slagkraft i luften innebär ett allvarligt hot inte bara mot Sri Lanka utan också mot hela den sydasiatiska regionen", löd ett uttalande från presidentens kansli.

Tre anställda på den kraftigt bevakade flygbasen Katunayake dödades och 16 andra sårades när LTTE:s nya styrka, "lufttigrarna" eller TAF (Tamilska Eelams flygvapen), gick till angrepp. Skadorna på flygbasen blev dock begränsade, och gerillan lyckades inte förstöra några plan.

TT

Mer läsning

Annons