Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självkritisk politiker

Annons

Melker Andersson (m), sitter som ledamot i barn- och utbildningsnämnden, bun.

Han är så kallad kontaktpolitiker för förskolan Stallgården och Smultronstället.

I fredags var han inbjuden till Stallgården för att följa verksamheten en hel dag.

Personalens budskap till Andersson var entydigt. Barngrupperna på förskolan blir större hur de än planerar barnens scheman under dagarna.

Att de så kallade 15-timmars barnen får komma på eftermiddagen ändrar inte läget.

Andersson är övertygad om att tjänstemännen på förvaltningen vägt in barnens behov när de föreslagit större grupper.

- Jag ser ingen anledning att ifrågasätta förvaltningens förslag. Jag litar på tjänstemännens proffessionalitet, säger han.

- Men jag vill säga att jag själv är kritisk mot oss politiker som skött processen på det sätt som vi gjort. Jag har framfört kritiken till ordförande Sven-Gustaf Eiritz.

- Personalen talade om för mig att de absolut inte blivit tillfrågade om utökningen. Det skapar inte någon bra grund för fortsättningen.

Melker Andersson förespråkar en bättre delaktighet för samtliga berörda, det vill säga även personalen på förskolan, i framtida processer.

- Antingen engageras samtliga berörda från första början eller så tar vi fram ett förslag som samtliga berörda får ta del av för att jobba fram ett slutligt förslag.

När tidningen ringer till Stallgården säger en av de anställda:

- Vi hoppas att det här leder till att vi får vara med i diskussionen nästa gång, det är ju vi som står mitt i allt och ser hur det fungerar.

Att tillföra mer resurser som (s) och (v) föreslagit tror Melker Andersson inte är lösningen på problemet.

- Vuxentätheten är inte det viktigaste, jag menar att det inte får vara för många barn i ett och samma rum. Två vuxna på tio barn i ett rum går bra, men tjugo barn i ett och samma rum skapar en dålig arbetsmiljö för både vuxna och barn.

Dessutom vill han se fler män inom barnomsorgen.

- Alla undersökningar visar att en blandning av båda könen fungerar bäst. Jag tror att det är de låga lönerna och pedofildebatten som skrämt bort männen.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons