Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Självklart att vara hemma"

Annons

Tobias Trofast och hans fru arbetar som lärare båda två. Deras uppdelning av föräldraledigheten föll sig ganska naturligt, berättar han:

-Vi delade upp ledigheten i fasta terminer. Hon var hemma i ett år. Nu har jag varit hemma sedan januari, alltså början av vårterminen, säger Tobias Trofast.

I dagarna får runt 11500 pappor och 1200 mammor i Dalarna brev från försäkringskassan som påminner om att de fortfarande har föräldrapenningdagar att ta ut.

Brevet skickas till föräldrar som har barn födda 1999-2004 och som tagit ut mindre än 180 dagar av föräldrapenningen och har minst 25 dagar kvar.

Det rör sig om sammanlagt 742000 lediga dagar som fortfarande inte utnyttjats, enligt försäkringskassan.

Tobias Trofast planerar att vara hemma med dottern fram till mitten av juni. Därefter blir det semester.

-Jag har alltid varit inställd på att vara föräldraledig. Min arbetsgivare har också uppmuntrat det hela tiden, säger Tobias Trofast.

I sju år har TCO granskat pappaledigheten och gjort ett index, där både antalet pappor som är föräldralediga och antalet dagar de tar ut, vägts samman. I sammanställningen för 2005 hamnar Dalarna på 13:e plats i Sverige. Det är ett tapp från året innan då länet låg på en tionde plats.

Älvdalens pappor är en riktig flopp på TCO:s lista. Kommunen är en av de fem sämsta i hela landet. Vansbro hamnar bland de 20 sämsta.

Ingen av dalakommunerna ligger bland de 20 bästa i Sverige.

KÄLLA: TCO MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons