Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självförsvar eller lemlästning?

Annons

När jag i en av länets tidningar läser om den nya självförsvarsmetoden feministiskt självförsvar måste jag ställa frågan: Handlar det om försvar eller ren lemlästning av angriparen?

Instrueras det även i vilken skillnad det är på kraft som behövs för att försvara sig i förhållande till den kraft som behövs för att invalidisera eller till och med döda den tänkta angriparen?

Det står i tidningen att du ska sikta på ögonen, struphuvudet, skrevet och knäna. Detta leder till nästa fråga: Utbildas även eleverna i nödvärnslagen, där det står att vi inte ska använda mer våld än nöden kräver?

För mig är självförsvar ett sätt att försvara mig utan att själv misshandla någon annan, det vill säga försöka neutralisera motståndaren utan att skada denna.

Alla är enligt lagen i sin fulla rätt att försvara sig, även försvara egendom och att hjälpa den som blir utsatt för våld. Men ingen får ta lagen i egna händer och straffa någon annan som brukar våld.

Jag tror att det är viktigt att lära sig undvika situationer där vi hamnar i handgripliga konflikter och för detta krävs en inre säkerhet och en fokusering på att se eventuella faror. Detta tror jag vi får endast genom att regelbundet träna någon form av självförsvar inom budosporterna.

UFFE ANDERSSON

Mer läsning

Annons