Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Själv drabbad - men skeptisk till USA-operationer

Annons

När debatten uteblev sammanförde tidningen Maria Arnesson med verksamhetsutskottets ordförande Ingalill Persson i en paus.

Men Persson var försiktig.

- Jag vill inte kommentera det här i tidningen, förklarade hon.

Men i sitt skriftliga svar på interpellationen från Lars Wennås (fp) förklarar hon att en grundläggande förutsättning för en landstingsfinansierad sjukvård är att principen om "vetenskap och beprövad erfarenhet" efterlevs. Metoden ska ha tydligt vetenskapligt stöd, eller ha utnyttjats mycket, under lång tid och med goda erfarenheter.

I det här fallet gör läkarna på ortopedkliniken i Falun bedömningen att metoden inte är beprövad, däremot är de intresserade av att studera resultaten närmare, förklarar hon och poängterade att landstinget har ett öppet förhållningssätt till triggerpunktskirurgin som utvecklats och utförs av den svenske läkaren Åke Nyström i USA och som bland annat förvandlat hela Maria Arnessons liv.

"Metoden är ett lovvärt exempel på den utveckling som pågår för att finna bättre möjligheter att lindra och bota svåra nackproblem", skriver Persson.

- Men, fortsätter hon, Nyström är inte samarbetsvillig och har inte kommit överens med de landstingsortopeder som kontaktat honom angående gemensamma studier och utbildningsinsatser.

Maria Arnesson har en helt annan bild - att det är landstinget som inte är samarbetsvilligt.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons