Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJ tillbakavisar uppgift om biljettpris

Annons

Tågmästarna kan komma i kläm när Gun Drugge och SJ är oense om biljettpriserna.

Jan Kyrk, SJ, tillbakavisar helt Drugges påstående om att normalpris gäller för de resenärer som löser biljett direkt på tåget.

Det var i gårdagens tidning som kommunalrådet Gun Drugge uttalade sig om biljettpriserna. I Hedemora finns inte tillgång till någon automat att lösa tågbiljett i. Resenärerna är hänvisade till internet eller att lösa biljett direkt på tåget.

Den som löser biljett direkt på tåget får betala ett högre pris då 30 kronor tillkommer i ett så kallat ombudstillägg. Det är något som Gun Drugge finner orättvist.

Det påpekade hon direkt till SJ:s vd Jan Forsberg vid fredagens konferens. Enligt Gun Drugge svarade Forsberg att priserna skulle justeras omedelbart.

- Omedelbart betyder omedelbart, därför ska resenärerna från Hedemora bara behöva betala normalpris, säger hon.

Kommunalrådet i Säter, Sven-Gunnar Håkansson, har uppfattat Jan Forsgrens svar på samma sätt som Gun Drugge.

- Han sade omedelbart, det är ingen tvekan om det, säger Håkansson.

Jan Kyrk, regionchef inom SJ som också var med vid konferensen, menar att Forsbergs svar misstolkats av kommunalråden.

- Vi kan inte lägga om priserna omedelbart, det är tekniskt omöjligt. Jan Forsberg svarade lite svävande att SJ ser positivt på att justera priset. Han menade att det ska ske så fort som möjligt, säger han.

Sven-Gunnar Håkansson konstaterar att Jan Kyrk tog kontakt med med honom efter Forsbergs uttalande.

- Kyrk sade att de redan fattat beslut om att lägga om priserna, men någon exakt tidpunkt för detta gav han inte.

I tågmästarnas utrustning ligger ett högre pris inprogrammerat.

- Det blir ett jätteproblem för tågmästarna om folk inte betalar det priset. Vi är positiva till att lägga om priserna men det kommer att ta lite tid. Fram till dess att vi omprogrammerat gäller det högre priset.

Kyrk menar att detta inte bara är ett dalaproblem utan att problemet gäller stationer i hela landet där SJ inte har biljettautomater.

Gun Drugge viker inte en millimeter. Hon menar att det finns 100 vittnen, däribland samtliga kommunalråd i Dalarna, som hört Jan Forsberg lova att priserna ska justeras omedelbart.

- Jag förstår inte vad de där 30 extra kronorna är till för, det är väl bara att ta betalt för normalpriset och sedan justera.

Vare sig Gun Drugge eller Sven-Gunnar Håkansson kommer att ge sig.

- Det är klart att vi måste agera. Beskedet om att X 2000 inte ska stanna i Hedemora och Säter var ju en antiklimax, säger Håkansson.

SJ:s vd Jan Forsberg gick i går inte att nå för en kommentar.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons